- ایمان به عذاب قبر و فشار آن و ایمان به نعمت قبر و بستان بودن آن:
رسول خدا فرمودند: «إِنَّ لِلْقَبْرِ ضَغْطَهً لَوْ نَجَا مِنْهَا أَحَدٌ لَنَجَا سَعْدُ بْنُ مُعَاذٍ»:[۱] «براستی قبر فشار دارد، اگر کسی از آن نجات یابد، سعد بن معاذ نجات خواهد یافت».
و در مورد آن دو نفری که مرده و دفن شده بودند فرمود: «إِنَّهُمَا لَیُعَذَّبَانِ، وَمَا یُعَذَّبَانِ فِی کَبِیرٍ، أَمَّا أَحَدُهُمَا فَکَانَ لاَ یَسْتَتِرُ مِنَ البَوْلِ، وَأَمَّا الآخَرُ فَکَانَ یَمْشِی بِالنَّمِیمَهِ»[۲] «آن دو عذاب می شوند و دلیل عذاب شان امر بزرگی نیست. یکی از آنها از (پاشیده شدن) ادرار (به بدن) پرهیز نمی کرد و دیگری سخن چینی می کرد».[۳]
و رسول خدا فرمودند: «إِنَّ الْعَبْدَ، إِذَا وُضِعَ فِی قَبْرِهِ، وَتَوَلَّى عَنْهُ أَصْحَابُهُ، إِنَّهُ لَیَسْمَعُ قَرْعَ نِعَالِهِمْ» قَالَ: یَأْتِیهِ مَلَکَانِ فَیُقْعِدَانِهِ فَیَقُولَانِ لَهُ: مَا کُنْتَ تَقُولُ فِی هَذَا الرَّجُلِ؟ قَالَ: فَأَمَّا الْمُؤْمِنُ، فَیَقُولُ: أَشْهَدُ أَنَّهُ عَبْدُ اللهِ وَرَسُولُهُ قَالَ: فَیُقَالُ لَهُ: انْظُرْ إِلَى مَقْعَدِکَ مِنَ النَّارِ، قَدْ أَبْدَلَکَ اللهُ بِهِ مَقْعَدًا مِنَ الْجَنَّهِ؛ قَالَ نَبِیُّ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ: «فَیَرَاهُمَا جَمِیعًا» قَالَ قَتَادَهُ: وَذُکِرَ لَنَا أَنَّهُ یُفْسَحُ لَهُ فِی قَبْرِهِ سَبْعُونَ ذِرَاعًا، وَیُمْلَأُ عَلَیْهِ خَضِرًا، إِلَى یَوْمِ یُبْعَثُونَ»:[۴] «چون بنده در قبر گذاشته شده و همراهانش باز می گردند، صدای کفش پای آنها را می شنود. در همین حال است که دو فرشته او را می نشانند و به وی می گویند: در مورد این مرد چه می گویی؟ رسول خدا فرمودند: «انسان مؤمن در پاسخ آنها می گوید: گواهی می دهم که او بنده الله و رسول اوست. فرمودند: سپس به او گفته می شود جایگاه خود را در آتش ببین که خداوند آن را با جایگاهی در بهشت جایگزین نمود. رسول خدا فرمودند: «پس هر دو مکان را خواهد دید». قتاده می گوید: «و برای ما ذکر شد که قبر چنین شخصی به اندازه هفتاد ذراع وسیع خواهد شد و سرسبزی آن را فرا خواهد گرفت تا روزی که برانگیخته می شود».
ابن قیم در «المیمیه» می گوید:
وبالسنه الغراء کـن متمسکا | هی العروه الوثقی التی لیس تقصم |
تمسک بها مسک البخیل بماله | وعـض علیـها بالنـواجـذ تسلـم |
«به سنت نیکو تمسک جوی، آن همان ریسمان مستحکمی است که آسیب پذیر نیست. چنانکه انسان بخیل به مالش وابسته است، به سنت چنگ بزن و با بن دندان آن را محکم بگیر که راه سالم ماندن از آسیب همین است.»
[۱] – مسند احمد: ۲۴۷۰۷؛ و آلبانی در جامع الصحیح:۲۱۸۰ و الصحیحه: ۱۶۹۵ آن را صحیح دانسته است.
[۲] – بخاری: ۲۱۸و مسلم: ۲۹۲
[۳] – و از این قبیل است ایمان به حوض پیامبر و نبوت آدم و ده نفری که به بهشت بشارت داده شدند.
[۴] – مسلم: ۲۷۸۰