برخورد دست انسان به بدن زن موجب باطل شدن طواف نمی‌شود

مردی در میان شلوغی و ازدحام زیاد در حال طواف است، دستش به بدن زن نامحرمی تماس پیدا می‌کند، آیا مانند وضو طوافش باطل می‌شود و از سر نو طواف نماید؟

 

الحمدلله،

با برخورد انسان با بدن زن بیگانه در حال طواف، طبق صحیح‌ترین قول علما، نه طواف و نه وضو هیچ کدام باطل نمی‌شود. ائمه درمورد ناقض‌الوضو بودن لمس زن مناقشه کرده‌اند، برخی می‌گویند مطلقاً ناقض وضو است، عده‌ای قائلند که مطلقاً ناقض وضو نیست. برخی نیز گفته‌اند در صورتی ناقض وضو است که همراه با شهوت باشد. ولی رأی صحیح این است که این عمل مطلقاً موجب نقض وضو نمی‌شود. بنابراین هرگاه مرد زنش را لمس نمود یا بوسه زد وضویش باطل نمی‌گردد، زیرا رسول الله صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ برخی از زنانش را می‌بوسید و سپس چون از قبل وضو داشت یکسره به مسجد می‌رفت و نماز می‌خواند و وضوی دیگری بخاطر بوسه زدن نمی‌گرفت. چون‌که اصل سلامت وضو است و جایز نیست که آن را شکسته اعلام کند؛ مگر با دلیل و برهان.

اما این آیه‌ « أَوْ لامَسْتُمُ النِّسَاءَ » حکایت از جماع و آمیزش جنسی با زن دارد و همین طور اگر آن‌را «لَمَسْتُمْ النساءَ» بخوانیم، باز هم مقصود از آن آمیزش جنسی است نه مجرد لمس. این همان چیزی است که عبدالله بن عباس رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ و جماعتی از صحابه به آن معتقدند{ مراجعه شود به «تفسیر طبری» (۵/۱۰۱) و «الدّرالمنثور» (۲/۵۴۹، ۵۵۱).}و مقصود از آن مجرد لمس نیست که ابن مسعود و گروهی از صحابه فتوا داده‌اند. بلکه واقعیت این است که منظور از آیه، جماع است که ابن عباس و موافقانش معتقدند. بدین ترتیب معلوم می‌شود، شخصی که جسمش با جسم زن بیگانه‌ای در اثنای طواف برخورد می‌کند طواف و وضویش هر دو صحیح است. و چنانچه شخصی همسرش را لمس کند و یا ببوسد وضویش صحیح است مادامی که چیزی از آله‌اش بیرون نیاید.

 

شیخ ابن باز- فتاوای متعلق به احکام حج، عمره و زیارت. ص(۳۲).

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …