یمان به قدر چهار مرتبه است:
مرتبهی یکم:
ایمان به اینکه علم خداوندی فراگیرنده و دربردارندهی هر چیزی است و ذرهای هم در آسمانها و زمین از علم او مخفی نمیماند. و خداوند قبل از خلقت به تمام مخلوقاتش و رزق و روزیشان و زمان مرگشان و سخنانشان و اعمالشان و تمام حرکات و سکناتشان و نهان و آشکارشان آگاه بوده است و میدانسته که کدام یک از آنها اهل بهشت و کدامیک اهل دوزخ است.
مرتبهی دوم:
ایمان به اینکه خداوند تمام اینها را نوشته است و آنچه را که علمش بدان راه یافته است، (شامل تمام هستی و جزئیاتشان) به کتابت در آورده است و در ضمن این مرحله ایمان به لوح و قلم وجود دارد.
مرتبه ی سوم:
ایمان به مشیت نافذ الهی و قدرت کامل و جامع خداوندی. این دو (قدرت و مشیت) از جهت آنچه که بوده و خواهد بود، متلازم همدیگرند. اما از جهت آنچه که نبوده و نخواهد بود، تلازمی با یکدیگر ندارند. به این صورت که آنچه خداوند بخواهد، با قدرت عظیم خود آن را میآفریند و آن چیز خواهد بود و آنچه را نخواهد، آفریده نمیشود، به دلیل اینکه مشیت الهی بر آن قرار نگرفته است، نه به خاطر اینکه قدرت الهی بر آن چیره نشده باشد، خداوند بالاتر از آن است:
( وَمَا کَانَ اللَّهُ لِیُعْجِزَهُ مِن شَیْءٍ فِی السَّمَاوَاتِ وَلاَ فِی الأَرْضِ إِنَّهُ کَانَ عَلِیماً قَدِیراً ) فاطر ۴۴
«و هیچ چیز نه در آسمانها و نه در زمین خدا را درمانده نکرده است چرا که او همواره داناى تواناست.»
مرتبهی چهارم:
ایمان به اینکه خداوند خالق هر چیزی است و هیچ ذرهای در آسمانها و زمین و در بین آنهـا وجود ندارد، مگـر اینکـه خداوند خـالق آن و خـالق حرکـات و سکنات آن است و هیچ خالق و ربی غیر او وجود ندارد.