اگر چند نفر در قربانی شریک شوند ولی مال یکی از شرکاء حرام باشد

اگر چند نفر در قربانی با هم شریک شوند، مثلا هفت نفر با هم یک گاو یا شتر بخرند و قربانی کنند، و یکی از شرکاء مالش حرام باشد، و پول سهم خود را از مال حرام بدهد، آیا این امر تاثیری بر قبولی قربانی خواهد گذاشت؟

 

الحمدلله،

اشتراک هفت نفر در قربانی – اگر گاو یا شتر باشد – جایز است، به دلیل روایت جابر بن عبدالله رضی الله عنه که گفت : « نَحَرْنَا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ عَامَ الْحُدَیْبِیَهِ : الْبَدَنَهَ عَنْ سَبْعَهٍ ، وَالْبَقَرَهَ عَنْ سَبْعَهٍ » مسلم (۱۳۱۸).

یعنی : « ما در سال حدیبیه به همراهی رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم شتر را از طرف هفت نفر و گاو را از طرف هفت نفر قربانی کردیم».

و اگر تعداد شرکاء هفت نفر باشند، پس سهم هرکدام یک هفتم قربانی خواهد بود، و اگر احیانا یکی از شرکاء با مال حرام مشارکت نمود، مادام که بقیه به این امر مطلع نباشند، در آنصورت به ضرری به آنها نمی رسد، زیرا برای هریک تلاش و عمل خود اوست، و گناه کسی بر دیگری نوشته نمی شود.

اما از شرکاء به این امر اطلاع داشته باشند، نباید به او کمک کنند که مال حرامش را خرج کند و از آن منتفع شود، بلکه بر آنها واجب است که وی را انکار کنند، و در صورت لزوم وی را طرد کنند تا دست از کسب مال حرام بردارد.

 

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …