نشانه های قیامت
تألیف: دکتر یوسف الوابل
بسم الله الرحمن الرحیم
ایمان به روز واپسین یکی از ارکان ایمان و عقیدهای از عقائد اساسی اسلام است. قضیه بعثت در دنیای پس از مرگ بعد از وحدانیت خداوند پایه دوم عقیده اسلامی است.
ایمان به وقایع عالم پس از مرگ و ایمان به نشانههای قیامت از جمله ایمان به غیبیات است که عقل انسان قادر به درک آنها نیست و جز از طریق وحی نبوی راهی برای شناخت آنها وجود ندارد.
بخاطر اهمیت به این روز بزرگ خداوند در بسیاری از مواقع ایمان به خودش را به ایمان به روز قیامت ربط میدهد. همانطور که میفرماید: {لَیْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَکُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَکِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ} (بقره: ۱۷۷).
«نیکی این نیست که چهرههایتان را به جانب مشرق و مغرب کنید بلکه نیکی (در) کسی است که به خدا و روز آخرت ایمان بیاورد. {ذَلِکُمْ یُوعَظُ بِهِ مَنْ کَانَ یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ} (طلاق: ۲).
«کسی بدانها پند و اندرز میگیرد که به خدا و روز آخرت ایمان داشته باشد».
چندین آیه دیگر (حتى علما در این راستا گفتهاند).
خیلی کم پیش میآید صفحهای از قرآن را بخوانی و سخنی درباره آخرت و ثواب و عقاب موجود در آن نیابی.
در بینش اسلامی حیات به زندگی کوتاه دنیا محدود نمیگردد و تنها در عمر کوتاه و محدود انسان خلاصه نمیشود.
در بینش اسلامی حیات ازنظر زمانی تا ابد و از نظر مکانی بعد از دنیا در بهشتی که وسعت آن باندازه آسمان و زمین است و یا در آتشی که ظرفیت آن به اندازه انسانهایی است که در طول سالهای متمادی روی زمین زندگی کردهاند، تداوم مییابد {سَابِقُوا إِلَى مَغْفِرَهٍ مِنْ رَبِّکُمْ وَجَنَّهٍ عَرْضُهَا کَعَرْضِ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ أُعِدَّتْ لِلَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ} (حدید: ۲۱).
«بر یکدیگر پیشی گیرید برای رسیدن به آمرزش پروردگارتان و بهشتی که وسعت آن همسان پهنای آسمان و زمین است. برای کسانی آماده شده است که به خدا و پیامبرانش ایمان داشته باشند: {یَوْمَ نَقُولُ لِجَهَنَّمَ هَلْ امْتَلَأْتِ وَتَقُولُ هَلْ مِنْ مَزِیدٍ} (ق: ۳۰).
«روزی که به جهنم خواهیم گفت: آیا پر شدهای؟ جهنم میگوید: مگر افزون بر این هم هست».
همانا ایمان به خدا و روز آخرت با ثواب و عقاب آن توجیهکننده رفتار انسان به سوی خیر است و هیچ قانونی از قوانین بشر نمیتواند رفتار انسان را همانند ایمان به آخرت راست و متعادل گرداند.
لذا فاصله زیادی است بین رفتار کسی که به خدا و روز آخرت ایمان دارد و میداند دنیا مزرعه آخرت و اعمال صالح توشه آن هستند وبین کسی که ایمان به خدا و روز قیامت ندارد.
{وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَى} (بقره: ۱۹۷).
«و توشه مهیا کنید یقیناً بهترین توشه پرهیزگاری است».
همانطور که صحابی بزرگوار عمیر بن الحمام میگوید:
«رکضاً إلی الله بغیر زادٍ إلا التقی وعمل المعاد
ولا صبر فی الله علی الجهاد وکل زاد عرضه الفناد
غیر التقی والبرد والرشاد».
«برویم به سوی خداوند بدون توشه. جز توشه پرهیزگاری و عمل برای روز معاد و صبر و استقامت بر جهاد در راه خدا. و غیر از پرهیزگاری، نیکی و رشد هر توشه دیگری فناشدنی است».
لذا بین کسی که چنین حالی دارد وکسی که ایمان به خداوند و به روز آخرت و حساب و کتاب آن ندارد تفاوت زیادی است.
«تصدیقکننده روز جزا بر اساس معیارهای آسمانی عمل میکند نه معیارهای زمینی و به حساب آخرت عمل میکند نه به حساب دنیا»
او در زندگی رفتاری جداگانه دارد. در او استقامت، سعه صدر، نیروی ایمان، پایداری در سختیها، تحمل در مصیبتها به خاطر اجر و ثواب اخروی دیده میشود. او میداند آنچه نزد خدا است بهتر و ماندگارتر است.