علامه ابن عثیمین رحمه الله میفرماید :
ایثار بر سه گونه است: اول: ممنوع؛ دوم: مکروه یا مباح؛ و سوم: مباح.
نوع اول (ممنوع)، اینست که انسان در انجام واجبات شرعی، دیگران را بر خود ترجیح دهد. به عنوان مثال: بهاندازهای آب با شماست که برای وضوی یک نفر کافیست و وضو هم ندارید. دوستی با شماست که او نیز بیوضوست. دو راه وجود دارد: اینکه دوستتان وضو بگیرد و شما تیمم بزنید یا شما وضو بگیرید و دوستتان، تیمم کند. در چنین وضعیتی برای شما جایز نیست که آب را در اختیار دوستتان قرار دهید و خود تیمم کنید؛ زیرا آب در ملک شماست و تیمم، تنها برای کسی جایز است که به آب دسترسی ندارد. از اینرو برای شما درست نیست که از آبِ موجود که مالِ شماست، بگذرید و به تیمم روی بیاورید.بنابراین ایثار یا ترجیح دیگران بر خود در واجبات شرعی، حرام میباشد؛ زیرا مستلزم ترک واجب است.
نوع دوم (مکروه یا مباح)، در رابطه با ترجیح دیگران در مستحبات میباشد. برخی از علما، این نوع ایثار را مکروه و عده ای دیگر، مباح دانستهاند. اما بدون شک، ترک آن بهتر است، مگر اینکه مصلحتی در کار باشد. مثالش، اینست که شما در صف اول جماعت قرار دارید؛ شخصی وارد میشود و شما عقب میروید تا او در جای شما قرار بگیرد و بدینسان او را برای قرار گرفتن در صف اول بر خود ترجیح میدهید. علما، چنین کاری را مکروه و ناپسند دانسته و گفتهاند: این، به معنای بیرغبتی یا رویگردانی انسان، از یک کار نیک و پرفضیلت مثل قرار گرفتن در صف اول است و رویگردانی از کارهای نیک، مکروه میباشد و دلیل ندارد که انسان دیگران را در چیزی که خود به آن مستحقتر است، ترجیح دهد.
برخی از علما گفتهاند: ترکش، بهتر است، مگر اینکه مصلحتی در کار باشد؛ مثلاً پدرتان پشت سرِ شما باشد و احساس کنید که ممکن است چیزی در قلبش بیاید. در این صورت ایرادی ندارد که او را بر خود ترجیح دهید، عقب بروید تا او در جای شما در صف اول قرار گیرد.
نوع سوم ایثار، مباح و گاه مستحب است. بدینسان که دیگران را در کارهای غیرعبادی بر خود ترجیح دهید. مثلاً غذا دارید و گرسنه هم هستید؛ دوست شما نیز گرسنه میباشد؛ در این وضعیت کار پسندیدهایست که ایثار کنید و غذای خود را به او بدهید.
(شرح ریاض الصالحین جلد سوم صفحات ۲۱۳۰-۲۱۳۱)