منظور از شب ماندن در منی این است که حاجی بیشتر شب یازدهم و دوازدهم ـ در صورت تعجیل ـ و سیزدهم را ـ در صورت تاخیر ـ در منی بماند.
اشتباهاتی که برخی از حجاج مرتکب آن میشوند:([۱])
اینها تعدادی از اشتباهات است که ممکن است برخی از حجاج مرتکب آن شوند:
- اینکه نیت شخص از انجام حج، دستاوردی دنیایی یا ریا و خودنمایی و فخرفروشی باشد.
- سفر زنان بدون محرم.
- برخی از حاجیان گمان میکنند پوشیدن کفش و ساعت مچی و عینک و دیگر چیزهایی که به آن نیاز دارند، جایز نیست در حالی که صحیح این است که پوشیدن آن ایرادی ندارد.
- برخی از حجاج گمان میکنند احرام با پوشیدن لباس احرام شروع میشود، و پس از پوشیدن لباس احرام دست از ممنوعات احرام میکشند، اما صحیح این است که احرام با نیت آن شروع میشود نه به مجرد پوشیدن لباسِ احرام.
- بیشتر حاجیان به خواندن دعاهای خاص در هنگام طواف ـ به صورت فردی یا دستجمعی ـ پایبندی میکنند که این کار صحیح نیست و طواف دعای خاصی ندارد.
- برخی از حاجیان رکن یمانی را میبوسند اما این کار اشتباه است زیرا رکن یمانی تنها استلام میشود و اگر دست زدن به آن امکان نداشت به آن اشاره نمیشود ، چنانکه برخی از حاجیان انجام میدهند.
- برخی از حجاج در هنگام طواف در حال ازدحام وارد نیم دایرهای که به آن «حجر اسماعیل» میگویند میشوند؛ این کار باعث میشود طواف آنان ناقص شود زیرا این قسمت، بخشی از کعبه است [و برای طواف باید به دور کعبه چرخید نه داخل آن].
- برخی از حجاج پس از طواف نیز در حالت اضطباع میمانند [یعنی ردا را بر روی کتف راست خود نمیاندازند] و در همین حالت دو رکعت نماز طواف را به جای میآورند. این کار اشتباه است و باید کتف را بپوشانند.
- برخی از حجاج گمان میکنند دو رکعت طواف باید حتما در پشت مقام ابراهیم باشد و این صحیح نیست بلکه در هر جایی از مسجدالحرام که این نماز را بخوانند برایشان کافی است و شایسته نیست برای ادای این دو رکعت باعث آزار و اذیت دیگر برادرانشان شوند.
[۱]– نگا: کتاب حج اثر مولف (۱۵۵).