﴿وَلَا تَقۡتُلُوٓاْ أَنفُسَکُمۡۚ﴾ [النساء: ۲۹] «خودتان را نکشید».
﴿وَلَا تُلۡقُواْ بِأَیۡدِیکُمۡ إِلَى ٱلتَّهۡلُکَهِ﴾ [البقره: ۱۹۵] «با دست خودتان، خود را به هلاکت نیندازید».
خبرگزاریها، از افسردگی رونالد ریگان رئیس جمهور اسبق آمریکا خبر داده و گفتهاند: از آنجا که سن ریگان از هفتاد سال گذشته، به این بیماری دچار است. افزایش سن، فشارهای روانی و جراحیهای پی در پی، علت ابتلای ریگان به این بیماری بوده است: ﴿وَلَوۡ کُنتُمۡ فِی بُرُوجٖ مُّشَیَّدَهٖۗ﴾ [النساء: ۷۸] «گرچه در ساختمانهای محکم باشید».
این بیماری، به بسیاری از افراد معروف و بویژه هنرپیشگان حمله ور میگردد. عامل اصلی مرگ شاعر معروف صلاح جاهین، افسردگی بود؛ همچنین میگویند: ناپلئون بناپارت، در تبعیدگاهش از ناراحتی و افسردگی مرده است؛ ﴿وَتَزۡهَقَ أَنفُسُهُمۡ وَهُمۡ کَٰفِرُونَ ۵۵﴾ [التوبه: ۵۵] «و در حالت کفر، جان دهند».
هنوز خبر هولناکی را که تقریباً صفحات اول بیشتر روزنامهها را به خود اختصاص داده بود، به یاد داریم که یک مادر آلمانی، در یک جنایت وحشتناک اقدام به قتل سه کودک خود نمود؛ بعداً روشن شد که دلیل کارش، افسردگی بوده است. وی، از آنجا که کودکانش را خیلی زیاد دوست داشت و از ترس اینکه مبادا بعد از او گرفتار بدبختی و سختی شوند، آنها را کشت تا به زعم خود راحتشان کند و سپس خودش را هم کشت!
آمار سازمان بهداشت جهانی به خطرناک بودن این بیماری اشاره مینماید. در سال۱۹۷۳میلادی تعداد مبتلایان به بیماری افسردگی در جهان ۳% بود و در سال ۱۹۷۸ میلادی به ۵% رسید؛ برخی بررسیها نشان میدهد که از هر چهار آمریکایی، یک نفر افسردگی دارد! از طرفی رئیس کنفرانسی که با موضوع اضطراب روانی در سال ۱۹۸۱میلادی در شیکاگو برگزار شد، اعلام کرد: در جهان صد میلیون نفر از افسردگی رنج میبرند و بیشتر این افراد، از کشورهای پیشرفته هستند. آمار دیگری نشان میدهد که در جهان دویست میلیون نفر، افسردگی دارند!
﴿أَوَلَا یَرَوۡنَ أَنَّهُمۡ یُفۡتَنُونَ فِی کُلِّ عَامٖ مَّرَّهً أَوۡ مَرَّتَیۡنِ﴾ [التوبه: ۱۲۶] آیا نمیبینند که آنها در هر سال یک بار یا دو بار مورد آزمایش قرار میگیرند»؟
یکی از حکما میگوید: از لیمو، نوشیدنی شیرینی درست کن.
دیگری میگوید: زیرک و هوشیار، کسی نیست که درآمد زیادی دارد، بلکه زیرک و هوشیار، کسی است که سودهایش را به زیان تبدیل نمیکند. در قالب ضرب المثل گفتهاند: به دیوار شاخ نزن! یعنی با کسی که مخالفت با او، برایت سودی ندارد، مخالفت نکن.
إذا لم تستطع شیئاً فدعه | وجــاوزه الی ما تستیطع |
«هر گاه توان چیزی را نداری، آن را رها کن و به چیزی روی بیاور که توانش را داری».
همچنین گفتهاند: آرد را آسیاب مکن؛ ﴿فَأَثَٰبَکُمۡ غَمَّۢا بِغَمّٖ لِّکَیۡلَا تَحۡزَنُواْ عَلَىٰ مَا فَاتَکُمۡ﴾ [آل عمران: ۱۵۳] «پس به شما غم و اندوهی رسانید؛ این، بدان خاطر بود که دیگر برای آنچه از دست داده اید، غمگین نشوید».
این آیه، بیانگر این مطلب است که شایسته نیست کارهای انجام شده گذشته، تکرار شود؛ چون باعث اضطراب و آشفتگی و ضایع کردن وقت میگردد.
لا تعد قصـــه الفـراق کثیـراً | وتسلّ عنها تجد فؤادک سالی |
«داستان فراق و جدایی را زیاد تکرار مکن و دست از تکرارش بدار، آنگاه دلت را چنان خواهی یافت که از اندوه فراق، فارغ است».