همانگونه که ایمان داریم اشتراک خداوند در اسماء و صفات با مخلوقات مستلزم تماثل و تشابه آنها نیست همچنین این قاعده در مورد مسمی و موصوف هم صدق میکند، چون تعیین و تحدید معانی و صفات توسط مضافالیه روشن میشود مثلاً ما برای مورچه و فیل که دو حیوان هستند جسم و قدرت نسبت میدهیم اما میان جسم و قدرت این دو حیوان تفاوت بسیار است. قدرت مورچه کجا و قدرت فیل کجا؟! بنابراین اگر تماثل در اسماء و صفات به نسبت حیوانات و عالم واقعی مستلزم اشتراک دو موصوف نباشد، نفی اشتراک میان خالق و مخلوق آشکارتر و بدیهیتر است.
ما در قرآن آیاتی را میخوانیم که شنیدن و دیدن را به خدا نسبت میدهد. مثلاً این فرمودهی خداوند: ﴿إِنَّ ٱللَّهَ کَانَ سَمِیعَۢا بَصِیرٗا ۵٨﴾ [النساء: ۵۸].
«بیگمان خداوند دائماً شنوای (سخنان و) بینا (ی کردارتان) بوده و میباشد (و میداند چه کسی در امانت خیانت روا میدارد یا نمیدارد، و چه کسی دادگری میکند یا نمیکند)».
در آیات دیگر همین صفت به انسان هم نسبت داده میشود مثل آیهی زیر:
﴿إِنَّا خَلَقۡنَا ٱلۡإِنسَٰنَ مِن نُّطۡفَهٍ أَمۡشَاجٖ نَّبۡتَلِیهِ فَجَعَلۡنَٰهُ سَمِیعَۢا بَصِیرًا ٢﴾ [الأنسان: ۲].
« ما انسان را از نطفهی آمیخته (از اسپرماتوزوئید و اوول) آفریدهایم، و چون او را (با وظایف و تکالیفی، بعدها) میآزماییم، وی را شنوا و بینا، (به عبارت دیگر عاقل و دانا) کردهایم».
و در آیهی دیگر هر گونه تشبیه و تمثیلی را میان خدا و بنده نفی میکند، آنجا که میفرماید:
﴿لَیۡسَ کَمِثۡلِهِۦ شَیۡءٞۖ وَهُوَ ٱلسَّمِیعُ ٱلۡبَصِیرُ ١١﴾ [الشوری: ۱۱].
«هیچ چیزی همانند خدا نیست (و نه او در ذات و صفات به چیزی از چیزهای آسمان و زمین میماند، و نه چیزی از چیزهای آسمان و زمین در ذات و صفات بدو میماند) و او شنوا و بینا است (و پیوسته بر کارگاه جهان نظارت مینماید، و از جمله زاد و ولد انسانها و حیوانها را میپاید)».
یا در مورد اثبات صفت علم خداوند میفرماید:
﴿عَلِمَ ٱللَّهُ أَنَّکُمۡ سَتَذۡکُرُونَهُنَّ﴾ [البقره: ۲۳۵].
«خداوند میدانست شما آنان را یاد خواهید کرد».
در آیهی ۱۰ سورهی ممتحنه صفت علم را برای بنده هم ثابت میکند:
﴿فَإِنۡ عَلِمۡتُمُوهُنَّ مُؤۡمِنَٰتٖ فَلَا تَرۡجِعُوهُنَّ إِلَى ٱلۡکُفَّارِۖ﴾ [الـممتحنه: ۱۰].
« هرگاه ایشان را مؤمن یافتید، آنان را به سوی کافران برنگردانید».
اما علم انسان هرگز با علم خداوند قابل مقایسه نیست، خداوند در مورد علم خود میفرماید:
﴿وَسِعَ کُلَّ شَیۡءٍ عِلۡمٗا ٩٨﴾ [طه: ۹۸].
کدانش او همهچیز را فرا گرفته است (و از گذشته و حال و آینده، و آنچه بوده است و هست و خواهد بود، باخبر است)».
اما در مورد علم انسان میفرماید: ﴿وَیَسَۡٔلُونَکَ عَنِ ٱلرُّوحِۖ قُلِ ٱلرُّوحُ مِنۡ أَمۡرِ رَبِّی وَمَآ أُوتِیتُم مِّنَ ٱلۡعِلۡمِ إِلَّا قَلِیلٗا ٨۵﴾ [الأسراء: ۵۸].
«از تو (ای محمّد!) دربارهی روح میپرسند (که چیست). بگو: روح چیزی است که تنها پروردگارم از آن آگاه است (و خلقتی اسرارآمیز و ساختمانی مغایر با ساختمان ماده دارد و اعجوبهی جهان آفرینش است. بنابراین جای شگفت نیست اگر به حقیقت روح پینبرید). چرا که جز دانش اندکی به شما داده نشده است، (و علم شما انسانها با توجّه به گسترهی کلّ جهان و علم لایتناهی خداوند سبحان، قطره به دریا هم نیست)».