خطبه: مسجد نبوی شریف: جمعه ۱۲ شوال ۱۴۳۲ برابر با ۱۸ شهریور ۱۳۹۰
عنوان خطبه: اسباب رستگاری در دو جهان
خطیب: دکتر علی بن عبدالرحمن حذیفی
خطبهٔ اول:
ستایش از آن الله است، او را حمد گفته و از او یاری جسته و هدایت میخواهیم، و از بدیهای خود و اعمال ناشایستمان به الله پناه میبریم. خداوند هر که را هدایت کنه او گمراهگری نخواهد داشت و هر که را گمراه سازد او هدایتگری نخواهد یافت، و گواهی میدهم که معبودی به حق نیست جز الله که واحد و بیشریک است و گواهی میدهم که پیامبر و سرور ما محمد، بنده و پیامبر اوست. خداوندا بر بنده و پیامبرت محمد، و بر اهل بیت و یاران او درود و سلام فرست.
اما بعد:
تقوای الله را آنگونه که شایسته است پاس دارید و به ریسمان محکم اسلام چنگ زنید.
ای مسلمانان:
عزت انسان در عبادت الله، بدون شریک قرار دادن برای اوست، و سعادت او در سر فرو آوردن برابر خداوند با انجام طاعات و محبت صادقانه است که این خوشبختی دنیا و پیروزی آخرت است. هرکه میان انجام امر خداوند و دوری از آنچه نهی نموده است جمع بندد از سابقین و از صالحینی است که نه ترسی دارند و نه اندوهگین میشوند.
خداوند متعال میفرماید:
{وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ (۱۰) أُولَئِکَ الْمُقَرَّبُونَ (۱۱) فِی جَنَّاتِ النَّعِیمِ} [واقعه: ۱۰-۱۲]
(و سبقتجویندگان پیشگامند (۱۰) آنان همان مقربانند (۱۱) در بهشتهای پرنعمت)
و فرمودهاند:
{ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْکِتَابَ الَّذِینَ اصْطَفَیْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِهِ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَیْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذَلِکَ هُوَ الْفَضْلُ الْکَبِیرُ} [فاطر: ۳۲]
(سپس این کتاب را به آن بندگانمان که برگزیدیم به میراث دادیم، پس از آنها گروهی به نفس خود ستم میکنند و گروهی مقتصدند و برخی از آنهایند که به فرمان پروردگار در انجام نیکیها پیشروند که این خود توفیق بزرگ است)
«سابقین» یعنی پیشروان کسانی هستند که فرائض و واجبات را به جا میآورند و محرمات و مکروهات را ترک می کنند و اعمال مستحب را بسیار انجام می دهند.
اما «مقتصدان» یعنی میانهروان از آنان پایینترند و «آنان که بر نفس خود ستم کردهاند» کسانیاند که اعمال نیک و بد را در هم آمیختهاند.
عبادتی که مسلمان به واسطهٔ آن به خداوند نزدیک میشود هر سخن یا کردار ظاهر و پنهانی است که باعث خشنودی خداوند میشود، و بزرگترین عبادت پس از محقق گردیدن شهادتین، همین نماز است، زیرا خداوند در این فریضه اعمال قلب و اعمال بدن را یکجا گرداندن است، بنابراین هر که نمازش را برپا دارد و حق آن را ادا نماید بالاترین درجات را به دست آورده و نمازش او را از فحشاء و از حرام باز خواهد داشت و خداوند متعال میفرماید:
{إِنَّ الصَّلَاهَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْکَرِ وَلَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ وَاللَّهُ یَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ} [عنکبوت: ۴۵]
(همانا نماز از زشتی و منکر باز میدارد، و قطعا یاد الله بزرگتر است و الله به آنچه میکنید آگاه است)
و در حدیث آمده است که رسول خدا ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «نخستین چیزی که بنده در روز قیامت در مورد آن محاسبه خواهد شد، نماز است که اگر مورد قبول قرار گرفت اعمال دیگرش نیز مورد پذیرش قرار خواهد گرفت و اگر رد شد دیگر اعمالش نیز مردود است».
و از ابوذر ـ رضی الله عنه ـ روای است که رسول خدا ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ در زمستان در حالی که برگ درختان در حال ریختن بود از خانه بیرون آمد، پس شاخهای از درخت را گرفت و برگهای درخت فرو ریخت و فرمود: «بندهٔ مسلمان به نماز میایستد در حالی که با آن خشنودی خداوند را میخواهد و گناهانش از او فرو میریزند چنانچه این برگها از این درخت فرو ریخت». [به روایت امام احمد. هیثمی در مجمع الزواید میگوید: رجال سند آن ثقه هستند]
ای مسلمانان…
آیا نمیخواهید بدانید چه چیز درجات انسان را افزایش میدهد و بدیهای او را از بین میبرد؟ آیا نمیخواهید بدانید سعادتمندان به واسطهٔ چه اعمالی اهل سعادت شدند و مقربان چگونه به خداوند نزدیک شدند؟
با کتاب خداوند و با سنت پیامبرتان با این اعمال آشنا شوید: «اعمال قلوب» یا همان «کارهای قلبی»؛ زیرا کارهای قلبی بهترین اعمال نزد خداوند است زیرا کار قلب اساس کارهای بدنی است و کارهای بدنی پیرو کار قلب است.
خداوند متعال نیز از ما خواسته است به واسطهٔ کارهای قلبی عبادت او را انجام دهیم تا قلبهای ما از آنچه خلاف امر خداوند است در امان بماند و از خواستگاههایی هوا و پرتگاه محرمات دور بماند و اینگونه درون ما پاک شود و اعمال ما نیز پالایش یابد. برای همین خداوند متعال از ما خواسته است با توکل بر او و رغبت به فضل و خیر او و پروا داشتن از او و مجازاتش و امید به اجر و پاداش او و نجات از آتش جهنم، عبادت او را به جای آوریم.
چنانکه او ـ سبحانه و تعالی ـ از ما میخواهد به واسطهٔ اخلاص در گفتار و کردار، و استقامت بر راه و روش سرورمان رسول الله ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ عبادت او را به جای آوریم.
همچنین ما را به صبر و فروتنی در برابر خداوند و پاکی از نیرنگ و فریب و دورویی و حسد امر نموده و دوستی خداوند و پیامبر او ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ و دوستی آنچه را دوست دارند و بد داشتن آنچه را بد میدارند و توبه و انابه و مهربانی و خیرخواهی برای خدا و رسول و کتاب خدا و امامان مسلمان و همهٔ مسلمانان و دیگر کارهای قلبی را جزو عبادت قرار داده است، کارهایی که مردم به واسطهٔ آن بر هم سبقت میجویند.
بهترین کسان ـ پس از صحابه و تابعین ـ که به بهترین وجه کارهای قلبی را انجام دادند و بهترین کسی که متصف به حقایق این اعمال گردیده و ارکان و معانی آن را عملی نموده است، صحابه و تابعین هستند؛ زیرا آنان معانی آن را دانسته و تطبیق نمودند و هر آنچه را نمیدانستند از رسول خدا ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ میپرسیدند چنانکه خداوند متعال میفرماید:
{وَأَنْزَلْنَا إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَیْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ یَتَفَکَّرُونَ} [نحل: ۴۴]
(و ذکر را بر تو نازل نمودیم تا برای مردم آنچه را به سوی آنان نازل نمودیم تبیین نمایی و تا آنکه بیندیشند)
تو هم ـ ای مسلمان ـ راه آنان را در پی گیر، به آنچه میدانی عمل کن و دربارهٔ آنچه نمیدانی بپرس، زیرا خداوند متعال میفرماید:
{فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ} [نحل: ۴۳]
(پس از آگاهان بپرسید اگر نمیدانید)
بر اهل علم فرض است که دین را به همه جهانیان برسانند و خداوند متعال فرموده است:
{قُلْ هَذِهِ سَبِیلِی أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِیرَهٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِی وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِکِینَ} [یوسف: ۱۰۸]
(بگو این راه من است، که بر اساس بصیرت به سوی الله فرا میخوانم، من و هر که از من پیروی کند، و پاک و بیعیب است الله، و من از مشرکان نیستم)
و پیامبر خدا ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ میفرماید: «از جانب من دین را برسانید، حتی اگر یک آیه باشد».
ای مسلمانان:
شما در رمضان، پروردگارتان عبادت پروردگارتان را به گونههای مختلف بجای آوردید و کارنامهٔ اعمالتان را آکندهٔ نیکیها نمودید و کارهایی انجام دادید که پاک کنندهٔ گناهان است، پس این اعمال صالح خود را از نقص و از عواملی که کارهای نیکتان را باطل میگرداند پاک سازید زیرا همانطور که نیکیها بدیها را پاک میسازد، همانطور نیز بدیها باعث کم شدن پاداش اعمال نیک میگردد و یا آنکه آن را باطل میگرداند.
بر عبادتها به طور مداوم پایبند بمانید و بیش از آنکه به فکر انجام نیکیها هستید، به فکر حفظ آن باشید و در همهٔ ماهها و همهٔ اوقات عبادت پروردگار را به جای آورید که حق پروردگار بسیار بزرگ است و ما قادر به عبادت او آنگونه که شایستهٔ اوست، نیستیم اما در پی انجام آنچه درست است باشید و زیادهروی نکنید و با پیروی از سنت عمل نیک انجام دهید و بشارت دهید و امیدوار باشید.
به بِشر حافی گفتند: مردمی هستند که تنها در رمضان عبادت خداوند را انجام میدهند و همین که رمضان به پایان رسید دست از عمل میکشند. گفت: «چه بد قومی هستند؛ خداوند را نمیشناسند مگر در رمضان».
خداوند متعال میفرماید: {وَاعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّى یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ} [حجر: ۹۹] (و پروردگارت را تا هنگامی که یقینت در رسد عبادت کن) که یقین در اینجا به معنای مرگ است، یعنی تا هنگام مرگ به عبادت پروردگارت بپرداز، زیرا عبادت خداوند پایان ندارد مگر آنکه مرگ در رسد.
استقامت کنید و بر دین خداوند پایدار باشید، همان دینی که خداوند از آن خشنود است و عمل کسی را میپذیرد که بر اساس آن عمل کند. خداوند متعال فرموده است:
{إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ (۱۳) أُولَئِکَ أَصْحَابُ الْجَنَّهِ خَالِدِینَ فِیهَا جَزَاءً بِمَا کَانُوا یَعْمَلُونَ} [احقاف: ۱۳-۱۴]
(همانا کسانی که گفتند الله پروردگار ماست و استقامت پیشه کردند نه ترسی بر آنهاست و نه غمگین میشوند (۱۳) آنها اهل بهشتند که به سبب آنچه میکردند جاودانه در آن میمانند)
خداوند برای من و شما در قرآن بزرگ برکت دهد و با آیات و ذکر حکیم، و با سنت سیدالمرسلین، سود رساند. این سخن خویش را گفته و برای خود و شما و دیگر مسلمانان از هر گناهی از خداوند آمرزش میخواهم، پس از او آمرزش بخواهید که او بسیار آمرزنده و مهربان است.
خطبهٔ دوم:
ستایش مخصوص خداوند است که اجابت کنندهٔ دعاهاست، او که آفرینندهٔ زمین و آسمانهاست، پروردگارم را ستایش میگویم و شکر او را به جای میآورم و گواهی میدهم که معبودی به حق نیست جز الله که واحد و بیشریک و بینیاز است، و گواهی میدهم که پیامبر و سرور ما محمد، بنده و پیامبر او و بهترین بندهای است که با طاعات به خداوند نزدیکی جست. خداوندا بر بنده و پیامبرت محمد و بر اهل بیت و یاران او درود و سلام فرست.
اما بعد:
ای مسلمانان، تقوای او را پیشه سازید و از معصیت او بپرهیزید و در پی خشنودی او باشید.
بندگان خداوند:
خداوند متعال با طاعت خود در رمضان بر شما منت نهاد، پس ای مسلمان، طاعت خداوند را با طاعت شیطان عوض مکن، خداوند متعال فرموده است:
{یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَلَا تُبْطِلُوا أَعْمَالَکُمْ} [محمد: ۳۳]
(ای کسانی که ایمان آوردهاید از الله اطاعت کنید، و از پیامبر اطاعت کنید و اعمال خود را باطل نکنید)
و بدانید که شیاطین در رمضان در غل و زنجیر بودند و شیطان میخواهد از شما انتقام بگیرد، برای همین از هر سو در برابر انسان مسلمان قرار خواهد گرفت، پس او را مایوس و خوار باز گردانید تا اعمال نیکتان را به باد ندهد.
و بدانید که بهترین وضعیت مسلمان این است که در پی بدیها اعمال نیک انجام دهد و دست از بدیها بکشد، و در درجهٔ پایینتر اینکه در پی انجام بدی، عمل نیک انجام دهد و در همه حال بیدار و در حال توبه باشد. از معاذ ـ رضی الله عنه ـ روایت است که رسول خدا ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ فرمودند: «در همه حال تقوای الله را پیشه ساز، و در پی بدی نیکی انجام بده تا آن را محو گرداند و با اخلاق نیک با مردم رفتار کن».
بندگان خداوند، خداوند شما را به کاری امر نموده که نخست خود انجام داده و فرموده است:
{إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِیمًا} [احزاب: ۵۶]
پس بر سرور پیشینیان و پسینیان، و امام پیامبران، درود و سلام فرستید. خداوندا بر محمد و بر آل محمد درود فرست چنانکه بر ابراهیم و آل ابراهیم درود فرستادی که همان تو ستوده شده و با عظمتی، خداوندا بر محمد و بر آل محمد برکت ارزانی دار چنانکه بر ابراهیم و بر آل ابراهیم برکت ارزانی داشتی، که همانا تو ستودهشده و باعظمتی و سلام بسیار فرست.
خداوندا و همچنین از همهٔ صحابهٔ پیامبرت و از تابعین و کسانی که تا قیامت به نیکی از آنان پیروی نماید راضی و خشنود باشد. خداوندا و همچنین با عفو و بزرگواریت از ما نیز به همراه آنان راضی و خشنود باش ای مهربانترین مهربانان.
خداوندا، از خلفای راشدین، آن امامان هدایت، ابوبکر و عمر و عثمان و علی، و از دیگر صحابهٔ پیامبرت راضی و خشنود باش.
خداوندا ما از تو مسالت داریم که گناهان گذشته و آیندهٔ و گناهان پنهان و آشکار ما و آنچه خود بهتر از ما بدان آگاهی را مورد آمرزش قرار دهی، هیچ معبود حقیقی نیست جز تو.
خداوندا گناهان ما و زیادهروی ما در حق خودمان را بیامرز و گامهای ما را استوار دار و ما را بر گروه کافران پیروز گردان.
خداوندا نفسهای ما را تقوا ارزانی دار، و آن را پاک ساز که تو بهترین کسی هستی که آن را پاک میگردانی، و تو ولی و مولای آنی.
خداوندا عاقبت ما را در همهٔ امور به خیر گردان و ما را از خواری دنیا و عذاب آخرت در امان دار، ای پروردگار جهانیان.
خداوندا حق را آنگونه که هست به ما بنما و ما را توفیق پیروی از آن عطا کن، و باطل را آنگونه که هست به ما نشان ده و ما را توفیق دوری از آن عطا کن و آن را بر ما مشتبه نگردان که راه گمراهی را در پی گیریم ای پروردگار جهانیان.
خداوندا ما را از بدیهای نفس خود در امان بگردان و از شر هر صاحب شری محافظت نما.
خداوندا ما را به سوی هدایت خود توفیق ده، خداونا ما را به سوی هدایت خود موفق گردان که توی بر هر کاری توانایی داری.
خداوندا با حلال خود ما را از حرام بینیاز گردان و با طاعت خود ما را از معصیت خود بینیاز گردان و با فضل خود ما را از دیگران بینیاز نما.
خداوندا ما از تو بهشت را خواهنیم و هر گفتار و کرداری که ما را به آن نزدیک سازد، و از آتش و هر گفتار و کرداری که ما را به آن نزدیک سازد به تو پناه میبریم.
خداوندا، ای دارای جلال و بزرگی، مکر و فریب شیطان را باطل گردان، خداوندا نیرنگ دشمنان اسلام را باطل گردان، خداوندا نقشههای دشمنان اسلام را باطل گردان ای پروردگار جهانیان.
خداوندا دینت را و کتابت را و سنت پیامبرت را یاری گردان، ای قوی و ای متین.
خداوندا راه و روش پیامبرت محمد را آشکار گردان، و سنت او را در همه حال و همه جا ظاهر و آشکار گردان ای پروردگار جهانیان. خداوندا دین او را بر همهٔ ادیان پیروز گردان، حتی اگر مشرکان را خوش نیاید.
{پروردگارا ما را در دنیا و آخرت نیکی عطا کن و از عذاب آتش محافظت نما} [بقره: ۲۰۱]
خداوندا ما را از شماتت دشمنان حفظ نما. خداوندا ما را از سوء قضا و از شماتت دشمنان و از نگونبختی و از سختی بلا محافظت نما.
خداوندا سختی سختیدیدگان مسلمان را از بین ببر، خداوندا وام وامداران را ادا نما. خداوندا بیماران ما و دیگر بمیاران مسلمان را شفا ده ای پروردگار جهانیان.
بندگان خداوند:
{همانا الله به عدل و احسان و بخشش به نزدیکان سفارش نموده و از فحشا و منکر و تجاوزپیشگی باز میدارد. او شما را چنین پند میدهد باشد که یادآور گردید (۹۰) و چون با الله پیمان بستید به پیمان خود وفادار بمانید و سوگندهای خود را پس از استوار کردن آن مشکنید در حالی که الله را بر خود ضامن گرفتهاید همانا الله به آنچه میکنید آگاه است} [نحل: ۹۰-۹۱]
خداوند بزرگ را یاد کنید تا شما را یاد کند، و او را برای نعمتهایش شکر گویید تا شما را افزون دهد، و همانا یاد الله بزرگتر است و الله به آنچه میکنید آگاه است.