از پیامبر آموز درس گذشت!..

  • بقلم/ دکتر عادل شدی

 

خداوند پیامبرش را نمادی از عفو و بخشش و گذشت قرار داده، برای هدایت و رستگاری بشریت فرستاد. و به او امر کرد از مردم درگذرد:

[آل عمران: ۱۵۹]

{به (برکت) رحمت الهی، در برابر آنان [= مردم‌] نرم (و مهربان) شدی! و اگر خشن و سنگدل بودی، از اطراف تو، پراکنده می‌شدند. پس آنها را ببخش و برای آنها آمرزش بطلب! و در کارها، با آنان مشورت کن!}

و همچنین او را ارشاد نمود:

[المائده: ۱۳]

{ پس تو از آنها درگذر و (کار بدشان را) عفو کن، که خدا نیکوکاران را دوست می‌دارد.}

رسول الله صلی الله علیه وسلم عفو و بخشش را دوست می‫داشت، و در سیمای او گذشت موج می‫زد. و بازخواست و سرزنش و ملامت آخرین دوایی بود که تا مجبور نمی‫شد آنرا بکار نمی‫گرفت.

سیرت آن حضرت صلی الله علیه وسلم و زندگی مبارکشان تجسمی است از عفو و بخشش و درگذشت و غفران، و آنچه در فتح مکه، جهان شاهد آن بود نمونه‫ای است از اقیانوس بی‫ساحل عفو این رسول هدایت و رشادت.

از جمله تصاویر زیبای عفو آن حضرت این روایت شاگرد نمونه مدرسه رسالت؛ ابوهریره (رضی الله عنه) است. ایشان آورده‫اند: پیامبر گشتی را به سوی “نجد” گسیل داشت. سربازان پیامبر مردی از “بنی حنیفه” که “ثمامه پسر اثال” نام داشت، و کدخدای مردم یمامه بود را اسیر کرده، به ستونی از ستونهای مسجد بستند. پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم نزد او آمده پرسید: ای ثمامه! چه می‫گوئی؟

او گفت: از من جز خوبی نخواهی دید؛ اگر مرا بکشی بدان که خونخواهانی دارم، و اگر رها سازی، مرد شکرگذاری را رها ساخته‫ای، و اگر مال و ثروت می‫خواهی، آنچه دلت می‫خواهد بخواه تا بپردازم.

پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم او را رها کرده تشریف بردند. در روز بعد به او سری زده فرمودند: ای ثمامه، برای گفتن چه داری؟

او گفت: آنچه گفته بودم. اگر بکشی، خونم بهدر نخواهد رفت و خونخواهانی دارم. و اگر منت نهاده ببخشی، شکرگذاری را بخشیده‫ای، و منتت ارج نهاده خواهد شد. و اگر مال و ثروت می‫خواهی آنچه دلت می‫خواهد بخواه تا به تو پرداخته شود.

پیامبر بدون اینکه به او جوابی دهد، او را رها کرده تشریف بردند. در روز سوم تشریف آورده فرمودند: ای ثمامه، حرفی برای گفتن داری؟ او گفت: آنچه گفته بودم. اگر ببخشی شاکری را بخشیده‫ای، و اگر بکشی صاحب خونی را کشته‫ای، و اگر مال بخواهی آنچه خواسته‫ای به تو پرداخت خواهد شد.

رسول الله صلی الله علیه وسلم بدون اینکه تعلیقی بزنند دستور دادند او را آزاد کنند.

هدف از بستن او در مسجد این بود که او رفتار مسلمانان و اخلاق و کردار آنها و نحوه عبادتشان را به چشمان خود ببیند، سپس با اراده و آزادی کامل خود تصمیم بگیرد. و این هدف به ثمر رسید:

اثامه فورا به نخلستان نزدیک مسجد رفت، و پس از اینکه خودش را شست و پاک کرد، دوباره به مسجد بازگشت. و خدمت رسول هدایت، زانو زده گفت: أَشْهدُ أَنَّ لَا إلهَ إِلَّا اللهُ، وأشْهدُ أَنَّ محمدًا عبدُه ورسولُه؛{ گواهی می‫دهم که معبودی نیست مگر الله یکتا، و شهادت می‫دهم که محمد بنده و فرستاده اوست}، ای محمد! سوگند بخدا که در روی زمین از چهره کسی به اندازه چهره شما نفرت نداشتم، و امروز چهره شما محبوبترین و عزیزترین چهره در دلم است. سوگند بخدا که از هیچ دینی چون دین شما نفرت نداشتم، و امروز دینت عزیزترین دین نزد من است. سربازان شما مرا در راه عمره دستگیر کردند، حالا چه دستور می‫فرمائید؟

اثامه به خاطر اینکه مردم نگویند او زیر فشار اسارت، یا به خاطر نجات جان خود، ایمان آورده، با وجود قناعتی که به اسلام پیدا کرده بود، تا هنگام آزادی کامل ایمانش را اعلام نکرد!

پیامبر با آغوشی باز از او استقبال کرده بدو مژده‫ها داده، دستور دادند تا برنامه عمره‫اش را کامل کند.

و چون اثامه به مکه رسید، و قریشیان نور ایمان را در سیمای او دیدند، با تعجب پرسیدند: آیا گمراه شده‫ای و  دین نیاکانت را ترک کرده‫ای؟!

او با افتخار سری بالا زده گفت: خیر، بلکه هدایت یافته با رسول الله صلی الله علیه وسلم مسلمان شده‫ام. و سوگند بخدا که از “یمامه” یک دانه گندم به شما نخواهد رسید، مگر اینکه پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم اجازه فرمایند([۱]).

آری! بنگر چگونه عفو و بخشش قلبهای فولادی را ذوب می‫کند، و چگونه ابرهای تاریک و کبود کفر و شرک را از دلها کنار می‫زند، و چگونه قفلهای کینه و بغض و نیرنگ را از سینه‫ها می‫گشاید، و چگونه تاریکیهای کفر و گمراهی و شرک را با نور ایمان و اخلاص از دلها می‫زداید..

و از تصاویر بخشش آن حضرت صلی الله علیه وسلم ، گذشت او از آن زن مکار و حیله‫گر یهودی است که گوشت زهراگین بخورد آن حضرت داد تا او را بکشد. و چون پیامبر از این توطئه جان سالم بدر برد، از دشمنی که قصد جانش داشت و بدترین خیانت را در حق او روا داشته بود، درگذشت و او را بخشید! ولی خباثت و نیش این زن عقرب صفت باعث شد یکی از یاران آن حضرت صلی الله علیه وسلم بنام “بشر پسر براء بن معرور” به زهر کین او به شهادت رسد. و از آن زن به حکم عدالت قصاص به عمل آمد.

و از این تصاویر روایتی است از جابر (رضی الله عنه)، ایشان می‫گویند: در گشتی با پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم به سوی منطقه “نجد” همراه بودم. در راه برگشت در دره‫ای پر از درختان خاردار برای استراحت فرود آمدیم. هر یکی از ما سایه درختی پیدا کرده زیر آن دراز کشید. پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم نیز در یک ناحیه درختی یافته، شمشیرش را به آن آویزان کرده، در سایه آن درخت دراز کشیده خوابیدند.

جابر می‫گوید: از شدت خستگی همه بخواب سنگینی فرو رفتیم. ساعتی نگذشته بود که صدای رسول خدا صلی الله علیه وسلم را شنیدیم که ما را می‫خواند. بسرعت خود را نزد آن حضرت رسانیدیم. دیدیم مردی دهاتی ذلیل و خوار در آنجا نشسته است.

پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم فرمودند: وقتی من خواب بودم این مرد شمشیر مرا گرفته، برویم کشید. چون چشمانم را باز کردم، او را دیدم که شمشیر کشیده بالای سرم ایستاده است. به من گفت: حالا چه کسی تو را از دست من نجات می‫دهد؟ به او گفتم: الله! و حالا خودتان می‫بینید که چگونه در اینجا نشسته است.

سپس پیامبر او را بخشید و به سزای خیانتش نرسانید([۲]).

 

 

([۱]). به روایت امام بخاری و امام مسلم.

([۲]). به روایت امام بخاری.

مقاله پیشنهادی

روش حج رسول الله صلی الله علیه وسلم

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ رضی الله عنهما قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللهِ صلی الله علیه …