ادلّۀ وجود حوض:
قرآن کریم، سنّت و اجماع اهل سنّت دلالت بر وجود این حوض دارند.
الله تعالی خطاب به رسول الله صلی الله علیه وسلم میفرماید:
﴿إِنَّآ أَعۡطَیۡنَٰکَ ٱلۡکَوۡثَرَ﴾ [الکوثر: ۱]
«[ای پیامبر!] به راستی که ما به تو کوثر عطا کردیم».
احادیث متواتر فراوانی نیز در این زمینه وجود دارد.
شارح «العقیده الطّحاویّه» میگوید: «احادیث نقل شده دربارۀ وجود حوض، به حدّ تواتر میرسد و سی و چند صحابی این مطلب را روایت کردهاند».[۱]
یکی از احادیث موجود در این زمینه، این سخن پیامبر صلی الله علیه وسلم است که میفرمایند: «إِنِّی فَرَطُکُمْ عَلَى الْحَوْضِ مَنْ مَرَّ عَلَیَّ شَرِبَ، وَمَنْ شَرِبَ لَمْ یَظْمَأْ أَبَدًا، لَیَرِدَنَّ عَلَیَّ أَقْوَامٌ أَعْرِفُهُمْ وَیَعْرِفُونِی، ثُمَّ یُحَالُ بَیْنِی وَبَیْنَهُمْ»[۲]؛ «من پیش از شما، بر حوض وارد میشوم، هر کس بر من گذر کند، [از آن] مینوشد و فردی که [از این حوض] بنوشد، هرگز تشنه نخواهد شد. قطعاً گروههایی بر من وارد میشوند که آنان را میشناسم و این افراد نیز مرا میشناسند، سپس در میان من و آنان، مانع ایجاد میشود.» این حدیث، متّفقعلیه است.
انس روایت نموده که رسول الله صلی الله علیه وسلم پس از معراج فرمودند: «أتیْتُ عَلَى نَهْرٍ حَافَتَاهُ قِبَابُ اللُّؤْلُؤِ مُجَوَّفٌ، فقُلْتُ :مَا هَذَا یَا جِبْرِیلُ؟ قَالَ: هَذا الکَوْثر»[۳]؛ «بر رودی وارد شدم که در دو کنار آن، گنبدهای توخالی [ساختهشده از] مروارید وجود داشت، سپس از جبرئیل پرسیدم: ای جبرئیل! این چیست؟ او پاسخ داد: این کوثر است». حدیثی متّفقعلیه است.
علاوه بر دلایل فوق، اهل سنّت بر وجود حوض اجماع دارند.[۴]
[۱]– شرح العقیده الطّحاویّه، ص ۱۲۳٫
[۲]– صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: ۶۵۸۳ و ۷۰۵۰؛ صحیح مسلم، شمارۀ حدیث: ۲۲۹۰٫
[۳]– صحیح بخاری، شمارۀ حدیث: ۴۹۶۴؛ صحیح مسلم، شمارۀ حدیث: ۱۶۲٫
[۴]– نک: لمعه الإعتقاد، ص ۱۲۴؛ شرح الواسطیّه، صص ۲۱۰- ۲۱۱٫