اخلاق پیامبر صلی الله علیه وسلم

اخلاق پیامبر صلی الله علیه وسلم

پیامبر ما محمّد صلی الله علیه وسلم بهترینِ مردم و پاک­ترین، بلندمرتبه­ترین، باارزش­ترین و خوش­اخلاق­ترینِ انسان‎ها و گرامی­ترینِ آن‎ها نزد الله تعالی است. الله متعال از روی علم و آگاهی، ایشان را برگزید و به‎وسیلۀ رسالت، گرامی داشت و با وحی تأیید نمود.

الله تعالی رسول الله صلی الله علیه وسلم را بر صفاتی پسندیده و ویژگی­هایی نیکو آفرید، سپس ایشان را به زیبایی ادب نمود و به نکویی پرورش داد و از این رو، اخلاق پیامبرr [بر اساس] قرآن کریم بود، چنانکه وقتی از أمّ المؤمنین عایشه  دربارۀ اخلاق ایشان سؤال شد، همین پاسخ را داد.

هدف اصلی تأدیب و تهذیب، پیامبر صلی الله علیه وسلم بوده و سپس این نور از ایشان به تمامی مخلوقات می­تابد؛ به عبارتی دیگر، رسول الله صلی الله علیه وسلم به‎وسیلۀ قرآن کریم، تأدیب و تهذیب شدند، سپس انسان‎ها توسّط ایشان، مؤدّب گشتند و زمانی که الله تعالی آفرینش و صفات پیامبرr را کامل نمود، در توصیف این انسان بزرگ فرمود:

﴿وَإِنَّکَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِیمٖ﴾ [القلم: ۴]

«و قطعاً تو [ای محمّدr!] بر اخلاق و خوی بسیار عظیم و والایی هستی».

علما سخنان و مطالبی را دربارۀ صفات و اخلاق پیامبرr نگاشته­اند. آنان در مورد بردباری، عفو، مهربانی، دلسوزی، حیا، دلیری، بخشندگی، بزرگواری، صداقت، نکویی، وفاداری، امانتداری، ایثار، فروتنی، خوش­اخلاقی و نرمی و خوش­برخوردی و امثال این صفات که رسول الله صلی الله علیه وسلم در تمامی آن‎ها به اوج رسیده بودند، سخن گفته­اند. کسی که به پیامبرr اقتدا نماید و از اخلاق ایشان الگو بگیرد، در قوی­ترین و بهترین پناهگاه قرار دارد.

مقاله پیشنهادی

روش حج رسول الله صلی الله علیه وسلم

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ رضی الله عنهما قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللهِ صلی الله علیه …