یعنی اینکه علما هم در اصل حکم و هم در تطبیق آن بر این رویداد اختلافی ندارند، اما در مورد میزان مصلحت و مفسدهای که بعدها بر اثر تطبیق حکم روی میدهد با هم اختلاف دارند.
به عنوان نمونه کاری زشت و ناپسند در جامعه رواج مییابد، در اینکه آن کار منکر و باطل است دعوتگران با هم اختلافی ندارند و متفق هم هستند که برخورد با کار زشت و منکر حکمی شرعی است، اما آنان در مورد آثار این برخورد با هم اختلاف پیدا میکنند، گروهی چنین میبینند که برخورد با این منکر، موجب منکر بزرگتری میشود، در نتیجه بهتر آنست که اکنون سکوت کرده و صبر و تحمل پیشه سازند.
گروهی دیگر چنین میبینند که این کار زشت، بسیار بزرگتر و تأثیر گذارتر از عواقب برخورد با آنست، در نتیجه برخورد با آن منکر و از بین بردن آن و تحمل مشکلات و درگیریهایی که بر اثر آن به وجود میآید را، واجب میبینند؛ پاداش هر دو گروه هم نزد خدا خواهد بود.
فقه و فهم درست مصالح و مفاسد و موازنۀ میان آنها، فقهی گرانمایه و ارجمند است، و بر پایۀ مقاصد شریعت بنا یافته و هر امری در تحت آن قابل بررسی است، در نتیجه ضروریات[۱] مقدم بر حاجیات،[۲] و حاجیات مقدم بر تحسینیات[۳] است.
و اصل این امر نیز در کتاب خداوند موجود است، به طور مثال خداوند در آیه ۱۰۸ سوره انعام میفرماید: «(ای مؤمنان) به معبودها و بتهائی که مشرکان به جز خدا میپرستند دشنام ندهید تا آنان (مبادا خشمگین شوند و) تجاوز کارانه و جاهلانه خدای را دشنام دهند».
و یا در آیه ۷۹ سوره کهف، خضر هدف از معیوب کردن کشتی را چیز بیان میکند که: «من خواستم آن را معیوب کنم (چرا که) سر راه آنان پادشاه ستمگری بود که همه کشتیهای (سالم) را غصب میکرد و میبرد».
در این فقه (مقاصد شریعت)،[۴] لوازم و تدابیر هر مفسده و مصلحتی در نظر گرفته شده است، و ائمۀ اسلام بسیاری از فقه خود را بر آن بنا نهادهاند، که خود از مهمترین علتهای اختلافشان است.
این هشت مورد مهمترین علتهای اختلاف مشروع میباشند، اما برای اینکه اختلافی که مبتنی بر این اسباب است به اختلاف و تفرقه مذموم تبدیل نشود، آداب و ضوابطی وجود دارند که باید آنها را شناخت و خود را به زیورشان آراست، حال به مهمترین آنها اشاره میشود.
[۱]– یعنی اموری که زندگی انسان از لحاظ دینی و دنیوی بدان متوقف است، به طوری که با فقدان هریک از آنها نظم زندگی بشر در هر دو سرای مختل خواهد شد، و آن بر پنج قسم است: ۱- دین ۲- نفس ۳- عقل ۴- عرض ۵- مال. و تمام شریعت از دو جهت متوجه این پنج اصل ضروری است: ۱- از جهت تحقق و ایجاد آن اصول ۲- از جهت محافظت بر بقای آن اصول، بر گرفته از کتاب اجتهاد و سیر تاریخی آن، تألیف: احمد نعمتی، ص۱۴۴٫
[۲]– و آن عبارت است از اموری که انسان جهت آسانی کار و رفع مشقت بدان نیازمند است، همان ص۱۴۵٫
[۳]– اموری که مقتضی آداب عالی و اخلاق فاضلهای برای انسان باشد، و فقدان آنها نظام زندگی را مختل نمیسازد و انسان را دچار مشقت و تنگنا نمیکند، بلکه با نبودن آنها انسان دچار نقص شخصیت و خلل در مکارم اخلاقی خواهد شد، لذا شارع جهت سد آن خلل و نقایص، مصالح نیکو و پسندیدهای را تشریع نموده است، همان ص۱۴۵٫
[۴]– بهترین کتابها در این زمینه ۱- الموافقات تألیف امام شاطبی ۲- مقاصد الشریعه تألیف: ابن عاشور ۳- قواعد الاحکام فی مصالح الانام تألیف: عز بن عبدالسلام میباشد که ان شاءالله در آیندهای نزدیک این آثار توسط مخلصانی متخصص و خبره ترجمه و در اختیار علاقمندان قرار گیرد.