احکامی که به نفع یا به ضرر اهل مکه است؟

می‌گویند: اجر و پاداش ساکنان و افراد مقیم مکه- که الله تعالی حافظ و نگهدار آن باد!- مانند پاداش عبادت‌گزاران در غیر مکه است، آیا این درست است؟

 

الحمدلله،

شکی نیست که مکه مکرمه بهترین نقطه‌ی زمین است، اما کسی که ساکن این مکان باشد تقدس خاصی ندارد. الله تعالی از قول ابراهیم علیه السلام می‌فرماید:[ وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِیمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا بَلَدًا آمِنًا وَارْزُقْ أَهْلَهُ مِنَ الثَّمَرَاتِ مَنْ آمَنَ مِنْهُمْ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ قَالَ وَمَنْ کَفَرَ فَأُمَتِّعُهُ قَلِیلا ثُمَّ أَضْطَرُّهُ إِلَی عَذَابِ النَّارِ وَبِئْسَ الْمَصِیرُ (۱۲۶)]

(ای الله! این[سرزمین] را شهر امن و امانی گردان، و اهل آن را از میوه‌های گوناگون روزی رسان و بهره‌مندشان گردان [الله در پاسخ] گفت: [دعای تو را پذیرفتم، ولی در این عمر کوتاه دنیا] و کسی که کفر ورزد، مدت کوتاهی [از ثمرات و خیرات دنیا] بهره‌مند می‌گردانم و سپس او را [روز رستاخیز] به عذاب آتش گرفتار می‌سازم و [این گونه افراد] را چه سرانجام و سرنوشتی بدی است). «بقره/ ۱۲۶»

به بیان این آیه، کافران و مشرکان ‌هم در آن سکونت دارند. ساکنان مکه در زمان بعثت رسول‌الله صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ، ایشان را مورد اذیت و آزار قرار دادند و تکذیب کردند؛ حتی کسانی را که به ایشان ایمان می‌آوردند شکنجه می‌دادند، لذا رسول الله صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ و مؤمنان از این شهر هجرت نمودند و سران کفر مانند: ابوجهل و ابولهب در آن‌جا باقی ماندند. به این ترتیب هر کس از سا کنان مکه کار شایسته‌ای انجام دهد، الله‌تعالی به او اجر بیشتری می‌دهد و نیز اگر کار ناشایستی انجام دهد گناه آن بزرگتر است.

الله تعالی می‌فرماید:[ وَمَنْ یُرِدْ فِیهِ بِإِلْحَادٍ بِظُلْمٍ نُذِقْهُ مِنْ عَذَابٍ أَلِیمٍ] «حج/۲۵»

(کسانی که با توسل به ظلم در آن سرزمین مرتکب خلاف می‌گردند، عذاب دردناکی بدیشان می‌چشانیم).

از این آیه می‌فهمیم که: هر کس قصد ارتکاب گناه و محرمات را در مکه داشته باشد، به خاطر همین قصدش، سزاوار شکنجه و عذاب است، چرا که او با نیت گناه حرمت حرم امن الهی را شکسته است.

 

فتوای با امضای شیخ ابن جبرین در تاریخ(‌/۳/۱۴۱۴)

 

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …