حدثنا أَحْمَدُ بنُ حَنْبَلٍ أخبرنا الْوَلِیدُ بنُ مُسْلِمٍ أخبرنا ثَوْرُ بنُ یَزِیدَ، حدّثنی خَالِدُ بنُ مَعْدَانَ، حدّثنی عَبْدُالرّحْمَنِ بنُ عَمْرٍو السّلَمِیّ وَحُجْرُ بنُ حُجْرٍ قَالاَ: أتَیْنَا الْعِرْبَاضَ بنَ سَارِیَهَ، وَهُوَ مِمَّنْ نَزَلَ فِیهِ: ﴿ وَلَا عَلَى الَّذِینَ إِذَا مَا أَتَوْکَ لِتَحْمِلَهُمْ قُلْتَ لَا أَجِدُ مَا أَحْمِلُکُمْ عَلَیْهِ تَوَلَّوا وَّأَعْیُنُهُمْ تَفِیضُ مِنَ الدَّمْعِ حَزَنًا أَلَّا یَجِدُوا مَا یُنفِقُونَ ﴿٩٢﴾ فَسَلّمْنَا وَقُلْنَا أتَیْنَاکَ زَائِرِینَ وَعَائِدِینَ وَمُقْتَبِسینَ، فقَالَ الْعِرْبَاضُ: صَلّى بِنَا رَسُولُ الله ص ذَاتَ یَوْمٍ، ثُمّ أقَبَلَ عَلَیْنَا فَوَعَظَنَا مَوْعِظَهً بَلِیغَهً ذَرَفَتْ مِنْهَا الْعُیُونُ وَوَجِلَتْ مِنْهَا الْقُلُوبُ، فقَالَ قَائِلٌ: یَا رَسُولَ الله کَأَنّ هَذِهِ مَوْعِظَهُ مُوَدّعٍ فَمَاذَا تَعْهَدُ إلَیْنَا؟ فقَالَ: «أُوصِیکُمْ بِتَقْوَى اللهِ وَالسَّمْعِ وَالطَّاعَهِ وَإِنْ عَبْداً حَبَشِیًّا فَإِنّهُ مَنْ یَعِشْ مِنْکُمْ بَعْدِی فَسَیَرَى اخْتِلاَفاً کَثِیراً، فَعَلَیْکُم بِسُنَّتِی وَسُنَّهِ الْخُلَفَاءِ الرَّاشِدِینَ الْمَهْدِیِّینَ تَمَسَّکُوا بِهَا، وَعَضُّوا عَلَیْهَا بِالنَّوَاجِذِ، وَإِیَّاکُمْ وَمُحْدَثَاتِ الأمُورِ، فَإِنَّ کُلَّ مُحْدَثَهٍ بِدْعَهٌ، وَکُلُّ بِدْعَهٍ ضَلاَلَهٌ». (سُنَنُ أبی دَاوُد، لسُلیمَان بن الأشعَث السَّجِسْتَانی، کتاب السنه، باب فی لزوم السُّنه).
از حجر بن حجر روایت شده که گفت: نزد عرباض بن ساریه آمدیم و او کسی است که آیه (توبه: ۹۲). نازل شده است. به او سلام کردیم و گفتیم: نزد تو آمده ایم که تو را زیارت و عیادت کنیم و علم و حدیث اقتباس نماییم. عرباض گفت: روزی رسول الله ﷺ بر ما صلات خواند بعد رو به ما کرد و ما را موعظه نمود. موعظه بلیغه ای که اشک را بر چشمها جاری ساخت و قلبها را به ترس و لرزش انداخت. شخصی گفت: یا رسول الله! این موعظه وداع است پس ما را به چه چیز امر می کنی؟ رسول الله ص گفت: شما را به تقوای الهی توصیه می کنم و اینکه بشنوید و اطاعت کنید حتی اگر از بنده ای حبشی باشد. هر کس از شما زندگیش بعد از من ادامه یابد اختلاف زیادی را خواهد دید پس بر شما است (عمل به) سنت من و سنت خلفای راشدین المهدیین. به آن متمسک شوید و با دندانهایتان آن را بگیرید و از محدثات امور برحذر باشید که هر محدثه ای بدعت است و هر بدعتی ضلالت. (سُنَنُ أبی دَاوُد، لسُلیمَان بن الأشعَث السّجَسْتَانی، کتاب السنه، باب فی لزوم السُّنه).
رسول الله ﷺ می گوید که: در اختلافات زیادی که بعد از او بروز خواهند کرد بر مسلمین است که به سنت او و سنت خلفای راشدین المهدیین عمل کنند. گرفتن با دندان کنایه از با قدرت گرفتن است و محدثه به امور جدیدی گویند که در شریعت وجود ندارد.