در سوره یس می فرماید : {وَ ضَرَبَ لَنَا مَثََلا وَنَسِی خَلْقَهُ}. برای ما نمونه ای آورد ( از استخوانهای پوسیده) و آفرینش خود را فراموش کرد
قَالَ مَنْ یحْی الْعِظَامَ وَ هِی رَمِیم (یس/۷۸)= و گفت چه کسی استخوانها را در حالیکه پوسیده اند زنده می کند؟ {قُلْ یحْییهَا الَّذِی أَنشَأَهَا أَوَّلَ مَرَّهٍ وَ هُوَ بِکُلِّ خَلْقٍ عَلِیم}. (یس/۷۹)
بگو:کسی آنها را زنده می کند که نخستین بار آنها را پدید آورد و او به هر آفرینشی داناست
ازآنجاکه مرگ وحیات به نظرانسان متناقض هستند خداوند مثال دیگری می آورد . {الَّذِی جَعَلَ لَکُم مِّنَ الْشَّجَرِ الْأَخْضَرِ نَاراً فَإِذَا أَنتُم مِّنُهُ تُوقِدُون}. (یس/۸۰)
یعنی:کسی که در درخت سبز برایتان آتشی قرار داده که آنگاه شما از آن آتش می افروزید(اخضربمعنی سبز رنگ است )
برطبق قوانین ظاهری بایدماده قابل اشتعال خشگ باشدتا بسوزد! امّا در عربستان دو گیاه به نامهای عفارومرخ هستندکه باسائیدن دو برگ سبز آتش بیرون می آید.
یعنی: می گوید خدائی که از درخت سبز برای شما آتش بیرون می آورد قادر است از مرده هم زنده بیرون بیاورد .
همه مثالها مادی است نه روحانی سپس باقیاس بزرگتر به کوچکتر می فرماید: {أَوَلَیسَ الَّذِی خَلَقَ الْسَّمَوَاتِ وَ الْأَرضَ بِقَادِرٍ عَلَی أَن یخْلُقَ مِثْلَهُمْ بَلَی وَ هُوَ الْخَلَّقُ العَلِیم}. (یس/۸۱)
یعنی:آیاکسی که آسمانها و زمین راآفریده توانائی ندارد مانندآنها را پدید آورد ؟چرا و هم اوست آفریننده دانا(یعنی خلقت آسمانها و زمین که مهمتر از زنده کردن مردگان است)
امام صادق(ع) هم در این مورد فرمود شما اگر کوزه ای را بشکنید و مجددا آنرا باز سازی کنید ، هم می توانید به اعتبار ماده اوّلیه اش ادعا کنید این همان کوزه است و هم می توانیدبه اعتبارصورت جدیدی که به آن ماده داده اید بگویید آن کوزه نیست .
ماده اوّلیه انسان در قیامت همان ماده المواد دنیاست فقط صورت بندی جدیدی متناسب بااخلاق ، رفتار و اعمال و مجموعه کسبیاتش می گیرد .
از میان فرق اسلامی عده ای به معاد جسمانی معتقد شدند بخصوص متمسّکین به قرآن و گروهی ازآنان مثل فلاسفه و صوفیه به معاد روحانی.