هر کس میخواهد حقیقتاً به قرآن و سنت بازگردد باید به راه و روش اصحاب پیامبر، تابعین و پیروانشان در قرنهای بعدی مراجعه کند.[۱]
[۱] – (هر کس میخواهد حقیقتاً به قرآن و سنت بازگردد) تعریف واقعی اتباع همین است، امام احمد در مسائل ابوداود ۱۷۸۹ اتباع را اینگونه تعریف میکند: (اتباع این است که فرد از آنچه پیامبر آورده و اصحاب بر آن بودهاند، پیروی کند و در پیروی از افراد بعد از آنان اختیار دارد). در واقع تعریفی که شیخ آلبانی از اتباع کرده با تعریفی که امام احمد کرده فرقی ندارد، چون پیروی از تابعین مشروط به موافقت با نصوص است. و منظور شیخ از اتباع در اینجا عدم خروج از اقوال آنان به نظریات من در آوردی جدیدی است که قبلاً مطرح نشده و کسی از سلف آن را نگفته باشد، دقیقاً امام احمد نیز همین را میگوید و به آن تشویق میکند و آن چه به شاگردش میمونی تذکر میدهد که فریب اقوال جدیدی را نخورد که از اقوال صاحب نظران خارج است، بیشتر نیز نقل کردیم که خطاب به این شاگرد خود میگوید: (ای ابوالحسن هرگز در مسئلهای که امامی نداری حرف نزن!) البته نباید کسی تصور کند که معنای این سخن دعوت به مذهب گرایی است، این چگونه ممکن است در حالی که امام احمد یکی از سخت گیر ترین افرادی است که از رأی و اهل رأی منع میکند و به اتباع و پیروی از سنتها دستور میدهد، در واقع امام احمد هشدار میدهد که از اقوال من درآوردی جدید بیرون از اجتهاد علمای سلف صالح دوری کنند و به صحت ثابت است که امام احمد از تقلید مذهبی و عمل به آراء افراد و شخصیتهای به ظاهر مطرح و مقدم دانستن نظر آنان بر نصوص منع کرده است. در مسائل ابوداود ص۳۶۷-۳۶۹ آمده! شنیدم امام احمد میگوید: رأی هیچ کس مرا قانع نمیکند.
و میگوید: شنیدم احمد در پاسخ مردی که میگوید: به هر چه سفیان بگوید عمل میکنیم؟ گفت: از روایات پیروی کن! و میگوید: شنیدم احمد میگوید: من درست ندارم از رأی من چیزی نوشته شود. و میگوید: شنیدم احمد میگوید: هیچ کس نیست مگر این که از نظریاتش پذیرفته و رد میشود بجز پیامبر. و میگوید: به احمد گفتم: مگر اوزاعی از مالک بیشتر صلاحیت پیروی را ندارد؟ گفت: در دینت از هیچ کس از آنان تقلید نکن! هر چه از پیامبر و اصحاب است به آن عمل کن سپس در پیروی از تابعین فرد مخیر است.