اغلب صحابه نظرشان بر این است که پیغمبر (صلی الله علیه و سلّم ) در شب معراج خدا را ندیده است.
از عایشه رضی الله عنها ثابت شده است که فرمودند : مَنْ حَدَّثَکَ أَنَّ مُحَمَّدًا صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ رَأَى رَبَّهُ فَقَدْ کَذَبَ وَهُوَ یَقُولُ لا تُدْرِکُهُ الْأَبْصَارُ … ) روایت بخاری ( التوحید/۶۸۳۲) ، یعنی : هر کس به تو گفت محمّد (صلی الله علیه و سلّم ) پروردگارش را دیده است ، دروغ گفته است چون او می فرماید : چشمها او را در نمی یابند …
و از ابوذر روایت شده است که از رسول الله (صلی الله علیه و سلّم ) پرسیدم : ” هَلْ رَأَیْتَ رَبَّکَ؟ قَالَ نُورٌ أَنَّى أراه ” روایت مسلم ( الإیمان/۲۶۱) ، یعنی : آیا پروردگارت را دیده ای ؟ فرمودند : او نور است چگونه او را ببینم .
از ابن عباس نقل شده که گفته است : مَا کَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَأَى وَلَقَدْ رَآهُ نَزْلَهً أُخْرَى. قَالَ: رَآهُ بِفُؤَادِهِ مَرَّتَیْنِ. روایت مسلم (الإیمان/۲۵۸) ، یعنی ابن عباس در مورد این آیه چنین میگوید: “آنچه را دل دید انکار نکرد ، قطعاً بار دیگری هم او را دیده است”، می گوید با دل، خدا را دو بار دیده است .
ابن قیّم می گوید : و عثمان بن سعید دارمی در کتابش { الرؤیه } نقل می کند که : اجماع صحابه بر این است که پیغمبر (صلی الله علیه و سلّم ) شب معراج خدا را ندیده است ، و بعضی از علماء ابن عباس را از این اجماع استثنا می کنند ، و استاد ما {ابن تیمیه } می گوید در حقیقت او مخالفت نکرده است ، چون ابن عباس نگفته که او را با دو چشم سر دیده است و احمد نیز بر این اعتماد نموده در یکی از دو روایتها ، چنانکه گفته است : خدای عزّ و جلّ را دیده ، امّا نگفته که با دو چشم سر دیده است ، و عبارت احمد همان عبارت ابن عباس – رضای خدا بر آنان باد – است . و توضیحش برحدیث دیگری که می فرماید : پرده اش نور است ، و آن نور اوست – خدا دانا تر است – آن نوری که در حدیث ابوذر رضی الله عنه ذکر شده ، ( نوری را دیدم ) .
به کتاب اجتماع الجیوش الإسلامیه ج ۱ ص : ۱۲ مراجعه شود .- دلالت بردرستی آنچه که استاد ما در مورد معنای حدیث گفته است دارد ، و شیخ الإسلام – رحمت خدا بر او باد – می گوید : ( فصل ) امّا دیده شدن خداوند ، آنچه در حدیث صحیح از ابن عباس روایت و ثابت شده است که : محمّد با قلبش دو بار پروردگارش را دیده ، و عایشه – رضی الله عنها – دیده شدن خداوند را انکار کرده است . بعضی از مردم در بین این دو مفهوم مخالف بدین صورت توافق حاصل کرده اند : عایشه دیدن خدا را با چشم سر انکار، و ابن عباس رؤیت خدا را با قلب اثبات نموده اند ، عباراتی که از ابن عباس ثابت شده اند یا مطلق اند و یا با قید ” قلب ” ذکر شده اند ، یک بار می گوید محمّد خدایش را دیده و یک بار می گوید محمّد او را دیده است ، و از ابن عباس عبارت صحیحی ثابت نشده که پیغمبر با چشم سر خدایش را دیده باشد .
و همچنین امام احمد یکبار مطلق می گوید : خدا را دیده ، و یکبار می گوید با قلبش خدا را دیده ، هیچ کس از امام احمد نشنیده است که پیغمبر خدا را با چشم سر دیده است ، امّا بعضی از یارانش کلام مطلق او را شنیده و خود دیدن با چشم را برداشت کرده اند ، همچنانکه بعضی از مردم کلام مطلق ابن عباس را شنیده و دیدن با چشم را از آن درک کرده اند ، در عین دلیلها چیزی وجود ندارد که مقتضی چنین معنایی باشد ، و از هیچیک از اصحاب هم چیزی ثابت نشده نه در کتاب و نه در سنّت که چنین مفهومی از آن دریافت شود بلکه نصوص و عبارات صحیح بیشتر بر نفی آن دلالت دارند چنانکه در صحیح مسلم از ابوذر روایت شده است که می گوید : از رسول الله ( صلی الله علیه و سلّم ) پرسیدم آیا خدا را دیده ای ؟ در جواب فرمودند : او نور است چگونه می توانم او را ببینم . و خداوند می فرماید : سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیَاتِنَا… اسراء / ۱ ، یعنی : “منزه است آن [خدایى] که بندهاش را شبانگاهى از مسجد الحرام به سوى مسجد الاقصى که پیرامون آن را برکت دادهایم سیر داد تا از نشانههاى خود به او نشان دهیم.” در صورتی که خودش را به او نشان می داد ذکر کردن آن شایسته تر بود ، و همچنین می فرمایند : أَفَتُمَارُونَهُ عَلَى مَا یَرَى ۱۲/ النجم ، یعنی : “آیا در آنچه دیده است با او جدال مىکنید” ، لَقَدْ رَأَى مِنْ آیَاتِ رَبِّهِ الْکُبْرَى ، ۱۸/ النجم ، یعنی : “به راستى که [برخى] از آیات بزرگ پروردگار خود را بدید” . اگر با چشم خود او را می دید ذکر کردن آن اولویت بیشتری داشت .
با نصهای صحیح و اتفاق سلف این امّت ثابت شده است که ” هیچ کس در این دنیا خدا را نمی بیند مگر اختلافی که در مورد رؤیت خاص پیغمبر ( صلی الله علیه و سلّم ) روی داده است در حالیکه اتفاق دارند بر اینکه در قیامت همه مسلمانان خدا را می بینند چنانکه ماه و خورشید را می بینند . و خدا از همه داناتر است .
برگرفته از کتاب: مجموع فتاواى ابن تیمیه ج : ۶ / ص : ۵۰۹-۵۱۰