آیا وجود محرم در مراسم حج برای زن واجب است و چه کسانی بعنوان محرم وی قبول هستند؟
الحمدلله،
برای حج یک سری شروط عمومی وجود دارد که زن و مرد در آن مشترکند مثل: مسلمان بودن، عاقل بودن، آزادگی، بلوغ و توانایی مالی، و آنچه که به زن اختصاص دارد وجود محرمی است که زن به همراه او برای حج مسافرت نماید، که آن محرم میتواند شوهر و یا کسی که از جهت نسبی محرم دائمی زن است، باشد. مانند: پدرش، پسرش و برادرش؛ یا به وسیله سبب مباحی با وی محرم است مانند: برادر رضاعیاش، یا شوهر مادرش یا پسر شوهرش.
دلیل این حکم حدیثی است که عبدالله بن عباس م شنیدند که رسول الله صلی الله علیه وسلم در خطبه خود فرمودند: «لا یخلون رجل بامرأه إلاَّ ومعها ذو محرم، ولا تسافر المرأه إلاَّ مع ذی محرم». «هیچ مردی نباید با زنی خلوت کند جز این که به همراه آن زن، محرمی باشد، و هیچ زنی نباید بدون محرم سفر کند». در همان وقت مردی بلند شد و گفت: ای رسول الله صلی الله علیه وسلم زنم برای حج بیرون رفته است: در حالی که من اسمم را برای شرکت در جنگ فلان و فلان نوشتهام؛ آن حضرت صلی الله علیه وسلم به وی گفت: «فانطلق فحُجَّ مع امراتک».
«تو برو به همراه زنت حج کن». متفق علیه.
از عبدالله بن عمر م روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: «لا تسافر المرأه ثلاثاً، إلاَّ معها ذو محرم». متفق علیه.
«زن حق ندارد بیش از سه روز سفر کند جز اینکه با محرم خویش باشد». احادیث در این باب زیاد آمده است که همگی مسافرت کردن زن را بدون محرم چه برای حج و یا سایر سفرها نهی میکنند. زیرا زن ناتوان است، در سفر مشکلات و گرفتاریهایی برای وی پیش میآید که وی از انجام آن عاجز است و فقط مردان میتوانند با آن گرفتاریها و مشکلات برخورد نمایند؛ در ضمن زن همیشه محل طمع و علاقمندی فاسقان و آلوده دلان است، به ناچار باید همراه وی محرمی باشد که وی را حفظ کند و از آزار دیگران وی را نگه دارد.
شرط آن محرمی که در حج میتواند همراه زن باشد عبارت از عاقل بودن، بالغ بودن و مسلمان بودن است؛ زیرا از شخص کافر و بیدین نمیتوان در امان بود و به وی اطمینان کرد. هرگاه زنی از پیدا کردن محرم برای سفر حج ناامید شد و کسی را نیافت بر وی واجب است خودش به تنهایی نرود بلکه برای حج خویش فردی را نایب کند و به حج بفرستد.
وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین
برگرفته از:کتاب تنبیهات علی أحکام تختص بالمؤمنات، شیخ دکتر صالح بن فوزان