آیا می توان برای پدر و مادر متوفی قربانی کرد؟

آیا می توان برای پدر و مادر متوفی قربانی کرد؟

 

الحمدلله،

علامه محمد بن صالح العثیمین می گوید :

«اصل آنست که قربانی در حق زندگان مشروع است، همانطور که رسول خدا صلی الله علیه وسلم و اصحابش برای خود و خانواده خویش قربانی می کردند، و اما آنچه بعضی از عوام گمان می کنند و قربانی را به اموات اختصاص می دهند (بصورت مجزا برای اموات قربانی می کنند)، اصلی ندارد.

(بطور کلی) قربانی کردن بجای اموات سه قسم است :

اول : به تبع زندگان از طرف اموات نیز قربانی شود، مثلا شخصی برای خود و خانواده اش قربانی می کند، و در این قربانی همزمان برای زندگان و اموات (خانواده اش) نیت می کند، (این کار جایز است) چنانکه پیامبر صلی الله علیه وسلم بجای خود و خانواده اش قربانی می کردند، (و برای) افرادی از خانواده نیز که قبلا فوت کرده بودند (نیت می کردند).

دوم : از طرف اموات قربانی می کند چونکه بدان وصیت کردند و وصیت آنها تنفیذ می شود، (این واجب است مگر کسی که از تنفیذ آن عاجز باشد)، دلیل آن این فرموده الله متعال است : «فَمَن بَدَّلَهُ بَعْدَ مَا سَمِعَهُ فَإِنَّمَآ إِثْمُهُ عَلَی الَّذِینَ یُبَدِّلُونَهُ إِنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ» (بقره ۱۸۱). یعنی : « پس کسانی که وصیت را بعد از شنیدنش تغییر دهند، گناه آن، تنها بر کسانی است که آن (وصیّت) را تغییر می‏دهند؛ خداوند، شنوا و داناست».

سوم : مستقلا بجای اموات (یعنی بطور مجزا از طرف آنها) و به جهت تبرع (در حق آنان) قربانی کند، (مثلا برای پدر یا مادر متوفای خود گوسفندی را ذبح کند و ثواب آنرا به او اهداء کند) این جایز است، و فقهای حنابله با قیاس بر صدقه گفتند : ثواب آن به میت می رسد و از آن منتفع می گردد.

اما فکر نمی کنم قربانی کردن اگر مجزا برای میت باشد جزو سنت باشد؛ زیرا پیامبر صلی الله علیه وسلم برای هیچیک از اموات خویش بصورت مجرا قربانی نکردند، مثلا برای عمویش حمزه که جزو عزیزترین نزدیکانش بود قربانی نکرد، و یا (بصورت مجزا) برای فرزندانش که فوت کرده بودند قربانی نکردند، درحالیکه سه دختر ایشان که ازدواج هم کرده بودند و سه پسر کوچکشان در زمان حیات مبارکشان فوت کردند، و یا (بصورت مجزا) برای همسرش خدیجه قربانی نکرد درحالیکه خدیجه از محبوبترین زنانش بود، و از صحابه هم وارد نشده که یکی از آنها برای اموات خود قربانی کرده باشد..». ” رساله أحکام الأضحیه والذکاه ” .

 

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …