آیا موجوداتی را شریک پروردگار قرار میدهند که قدرت آفرینش چیزی را ندارند و خودشان آفریده شده اند…(۴)

خداوند متعال می‎فرماید: ﴿قُل لَّآ أَمۡلِکُ لِنَفۡسِی نَفۡعٗا وَلَا ضَرًّا إِلَّا مَا شَآءَ ٱللَّهُۚ وَلَوۡ کُنتُ أَعۡلَمُ ٱلۡغَیۡبَ لَٱسۡتَکۡثَرۡتُ مِنَ ٱلۡخَیۡرِ وَمَا مَسَّنِیَ ٱلسُّوٓءُۚ إِنۡ أَنَا۠ إِلَّا نَذِیرٞ وَبَشِیرٞ لِّقَوۡمٖ یُؤۡمِنُونَ١٨٨﴾ [الأعراف: ۱۸۸]  «بگو: من برای خودم مالکِ هیچ نفع و ضرری نیستم، مگر آنچه الله بخواهد. و اگر غیب می‌دانستم، سود بسیاری برای خودم فراهم می­ساختم و هیچ زیانی به من نمی­رسید. من برای مؤمنان تنها هشداردهنده و مژده رسانم».

 ﴿فَذَٰلِکُمُ ٱللَّهُ رَبُّکُمُ ٱلۡحَقُّۖ فَمَاذَا بَعۡدَ ٱلۡحَقِّ إِلَّا ٱلضَّلَٰلُۖ فَأَنَّىٰ تُصۡرَفُونَ٣٢ کَذَٰلِکَ حَقَّتۡ کَلِمَتُ رَبِّکَ عَلَى ٱلَّذِینَ فَسَقُوٓاْ أَنَّهُمۡ لَا یُؤۡمِنُونَ٣٣﴾ [یونس: ۳۲-۳۳]. «بنابراین پس از حق چیزی جز گمراهی و ضلالت وجود ندارد. پس چگونه(از حق) رویگردان می‌شوید؟ این‌چنین فرمان پروردگارت بر فاسقان نافرمان تحقق یافت که آنان ایمان نمی‌آورند».. سوگند به خدا عقلهایی که سخن پروردگارشان را ترک کرده‎اند و سخن پیامبرشان را به خاطر وسوسه‎ها و آنچه شیطان به دلشان می‎آورد ترک گفته‎اند، سرگشته شده‎اند.

عجیب این است که شیطان آنها را با چیزی فریب داده که بوسیله‌ی آن به هدفش رسیده است و این شرک را در قالب محبّت و تعظیم پیامبر صلی الله علیه و سلم  و محبت صالحان و تعظیم آنها به آنان نشان داده است. و حال آن که سوگند به خدا تبرئه‌ی پیامبران و صالحان از این محبت و تعظیم، تعظیم و محبت حقیقی با آنهاست و باید آنها را از چنین محبّت نادرستی پاک دانست.

شیطان توحید و اخلاص را به آنها به عنوان بغض و دشمنی با پیامبر و صالحان معرفی کرده است، اما آنها نمی‎فهمند که آنان با این کار خود خداوند را مورد عیب‌جویی قرار داده و حق او را تباه کرده‎اند و به پیامبر صلی الله علیه و سلم و صالحان طعنه زده‎اند.

اما عیب جویی آنها از خداوند این است که مخلوق ناتوان و ضعیف را همانند پروردگار توانا قرار داده‎اند و گفته‎اند که مانند خدا سود و زیان می‎رساند.

و اما تقصیر آنها در حق الله متعال به این صورت است که عبادت‎ها همه حق خداوند متعال‌اند و وقتی آنها چیزی از عبادت را برای غیر الله انجام می‎دهند حق خداوند را تلف کرده‎اند.

و عیب‎جویی آنها از پیامبر صلی الله علیه و سلم و صالحان این است که گمان می‎برند پیامبر صلی الله علیه و سلم و صالحان از کارشان راضی هستند و یا آنها را به این کارها فرمان داده‎اند، اما هرگز پیامبر صلی الله علیه و سلم و صالحان از چنین چیزی راضی نبوده و به آن دستور نداده‎اند، خداوند متعال می‎فرماید: ﴿وَمَآ أَرۡسَلۡنَا مِن قَبۡلِکَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِیٓ إِلَیۡهِ أَنَّهُۥ لَآ إِلَٰهَ إِلَّآ أَنَا۠ فَٱعۡبُدُونِ٢۵﴾ [الأنبیاء: ۲۵].  «و پیش از تو هیچ پیامبری نفرستادیم مگر اینکه به او وحی کردیم که هیچ معبود برحقی جز من وجود ندارد؛ پس مرا عبادت و پرستش کنید».

مؤلف می‌گوید: در حدیث فواید و آموزه‌هایی علاوه بر اینها نیز آمده است. از آن جمله اینکه پیامبر صلی الله علیه و سلم در این مورد جدّی و قاطع بودند، طوری که ایشان چنان برای توحید تلاش می‎نمود که او را دیوانه نامیدند. همچنین اگر مسلمانی امروز به توحید با جدیت و قاطعیت فرا بخواند او را دیوانه می‎گویند.

این حقیقت بیانگر این است که باید در کارها کوشید و از تنبلی و فقط تکیه کردن به افراد، دوری گزید، چنان‎که افراد کوتاه فکر و نادان فقط با اعتماد بر اینکه به پیامبر صلی الله علیه و سلم یا صالحی منتسب هستند در انجام اعمال صالح نمی‎کوشند اما پیامبر صلی الله علیه و سلم وقتی دختر، عمه، عمو و خویشاوندانش را اینگونه خطاب می‎کند، این تذکری است به فرزندان آنها، چون وقتی پیامبر صلی الله علیه و سلم نه تنها برای اینها نمی‎تواند کاری بکند پس به طریق اولی برای فرزندانشان نیز نمی‎تواند کاری انجام دهد.

خداوند متعال در مورد کسانی که فقط به همین بسنده کرده‎اند که از نسل پیامبران هستند و از فرامین آنها اطاعت نمی‎کنند می‎گوید:﴿تِلۡکَ أُمَّهٞ قَدۡ خَلَتۡۖ لَهَا مَا کَسَبَتۡ وَلَکُم مَّا کَسَبۡتُمۡۖ وَلَا تُسۡ‍َٔلُونَ عَمَّا کَانُواْ یَعۡمَلُونَ١٣۴﴾ [البقره: ۱۳۴].  «آنها، امتی بودند که درگذشتند و اعمالشان، از آنِ خودشان است و اعمال شما، از آنِ خودتان؛ و شما، مسؤول اعمال آنها نخواهید بود».

بنابراین نزدیکترین فرد به پیامبر صلی الله علیه و سلم کسانی‎اند که در زندگی و مرگ از او اطاعت می‎نمایند، چنان‎که پیامبر صلی الله علیه و سلم می‎فرماید: «هان آگاه باشید خاندان فلان اولیا و دوستان من نیستند، بلکه دوست من خدا و مؤمنان صالح هستند[۱]».

عبد بن حُمَید از حسن بصری روایت می‎کند که پیامبر صلی الله علیه و سلم قبل از وفاتش اهل بیت خویش را گرد آورد و فرمود: «هان آگاه باشید عملکرد من از آن من و عملکرد شما از آن شماست، آگاه باشید در برابر خدا برایتان کاری نمی‎توانم بکنم،آگاه باشید که از میان شما پرهیزکارانتان دوستان من می‌باشند، آگاه باشید اگر روز قیامت دنیا را بر دوش‌هایتان حمل کرده با خود بیاورید (اهل دنیا باشید) و مردم آخرت بر دوششان باشد ، شما را نخواهم شناخت[۲]».

 

 

[۱]– صحیح بخاری۵۶۴۴ البغا و مسلم۲۱۵ از حدیث عمرو بن عاص.

[۲]– آن را عبد بن حمید چنانکه در الدر المنثور۵/۹۶ آمده از حسن بصری به طور مرسل روایت کرده و طبرانی در المعجم الکبیر۱۸/۱۶۱ به صورت موصول روایت کرده و اسناد آن ضعیف است، و حدیث شاهدی نزد بخاری در الأدب المفرد ش۸۹۷ دارد،  ابن أبی عاصم در السنه۲۱۳ از ابوهریره روایت کرده است و حدیث حسن است، گر چه دارالقطنی در العلل۹/۲۹۲ گفته: صحیح این است که حدیث به طور مرسل از ابی سلمه روایت شده است.

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …