آیا تراشیدن مو و گرفتن ناخن بر خانواده و وکیل قربانی کننده جایز است؟

اگر شخصی مرا وکیل ذبح قربانی کند، آیا تراشیدن مو یا گرفتن ناخن بر من نیز ممنوع است؟

 

الحمدلله،

نخست یادآور می شویم که : کسی که می خواهد قربانی کند نباید مو یا ناخن و یا جزوی از پوستش را بگیرد، یعنی بعد از فرا رسیدن ماه ذی الحجه تا وقتی که قربانی می کند، زیرا پیامبر صلی الله علیه وسلم از چنین کاری نهی کردند، از ام سلمه از پیامبر صلی الله علیه وسلم روایت شده که فرمود : «إِذَا دَخَلَتْ الْعَشْرُ وَأَرَادَ أَحَدُکُمْ أَنْ یُضَحِّیَ فَلَا یَمَسَّ مِنْ شَعَرِهِ وَبَشَرِهِ شَیْئًا» مسلم (۱۹۷۷).

یعنی : «زمانی که دهه ی ذی الحجه آغاز شد و کسی قصد قربانی داشت نباید موی خود را کوتاه کند ویا از بدن خود چیزی را بردارد».

ولی این نص صریح است که باید کسی از این کارها اجتناب کند که قصد قربانی را دارد، اما برای وکیل – که تنها نایب صاحب قربانی در سر بریدن حیوان است ویا بجای او قربانی می کند – تراشیدن مو یا گرفتن ناخن و غیره ممنوع نیست، و انجام این امور برای او جایز است، و همینطور برای خانواده موکل – یعنی صاحب قربانی – جایز است، علامه ابن باز در این باره می گوید : «.. و اما چیزی بر خانواده قربانی کننده لازم نیست، و بر طبق صحیح ترین قول علماء؛ از گرفتن مو و ناخن نهی نمی شوند، و این حکم تنها مختص قربانی کننده است، یعنی آنکسی که قربانی را با پول و مال خود خریده است، و همینطور در مورد وکیلان که چیزی بر آنها لازم نیست، زیرا آنها قربانی کننده (صاحبان قربانی) نیستند، و تنها بر موکلان لازمست».

“فتاوی إسلامیه” (۲/۳۱۶) .

 

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …