زنی دارم که هنوز به حج نرفته است. آیا بر من لازم است که او را با خود به حج ببرم؟ اگر بر من واجب نیست که او را با خود به حج ببرم آیا حج از او ساقط است؟ آیا هزینهی سفر حجش بر من واجب خواهد بود؟
الحمدلله،
اگر زن، این مسئله را در هنگام عقد شرط نموده است، بر شوهر لازم است که او را به حج ببرد و به عهد خود وفا کند، چون پیامبر اکرم صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ فرموده است: «إنّ أَحَقَّ الشُّرُوطِ أَنْ تُوفُوا بِهِ مَا اسْتَحْلَلْتُمْ بِهِ الْفُرُوجَ»«بهترین شرطهایی که وفا، و عمل کردن به آنها لازم است شرطهایی است که در نکاح قرار داده است – و به وسیلهی آنها تمکین از همسر برایتان حلال میشود-». بخاری (۲۷۲۱) و مسلم (۱۴۱۸).
الله تبارک و تعالی فرموده است:[ یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ] [مائده: ۱]
«ای کسانی که ایمان آوردهاید! به عهد و پیمانهای خود وفا کنید».
در جایی دیگر فرموده است:[ وَأَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ کَانَ مَسْئُولا (۳۴)] [إسراء: ۳۴]
«و به عهد و پیمان خود وفا کنید، چرا که (در روز قیامت) از عهد و پیمان پرسیده میشود».
اگر زن در عقد نکاح چنین شرطی را قرار نداده است بر شوهر لازم نیست که او را به حج ببرد. ولی بنده معتقدم که او را به حج ببرد، بنا بر چندین دلیل:
* برای کسب ثواب: چون همان اندازه ثواب که به زن میرسد به شوهر نیز میرسد و از طرفی، زن فریضهاش را ادا کرده است.
* این کار سبب الفت و دوستی بین آنها میشود و هر چیزی که موجب الفت بین زن و شوهر شود مطلوب است.
* شوهر با این رفتار مورد مدح و ثنا قرار میگیرد و دیگران از او تبعیت مینمایند، بنابراین از الله تعالی استعانت جسته، و با زنش به حج برود، چه زن در هنگام عقد از او عهد گرفته باشد و چه نگرفته نباشد، ولی اگر عهد گرفته باشد بر او واجب است که به حجش ببرد.
شیخ ابن عثیمین – مجموع فتاوی و رسائل (۲۱/۱۱۵)- س(۱۳۷).