لطفا بفرمایید با غروب آفتاب إفطار کنیم یا با أذان مغرب؟
الحمدلله،
چون وقت اذان مغرب، غروب خورشید است، و از طرفی امساک در روزه از هنگام طلوع فجر صادق یعنی هنگام اذان صبح تا وقت غروب خورشید است، لذا افطار با غروب خورشید صورت میگیرد، ولی از آنجاییکه وقت اذان مغرب هنگام غروب خورشید است، بنابراین فرقی ندارند که اگر غروب خورشید را مشاهده کرد افطارکند و یا اینکه اذان مغرب را بشنود و افطار کند.
خداوند متعال میفرماید :
« فَالآنَ بَاشِرُوهُنَّ وَ ابتَغُوا مَا کَتَبَ اللهُ لَکُم وَ کُلُوا وَ اشرَبُوا حَتَّی یَتَبَیَّنَ لَکُمُ الخَیطُ الأبَیضُ مِنَ الخَیطِ الأسوَدِ إلَی الفَجرِ ثُمَّ أتِمُّوا الصِّیَامَ إلَی اللَّیلِ » (بقره : ۱۸۷)
«پس هم اکنون با آنان (زنانتان) آمیزش کنید و چیزی که خدا برایتان نوشته است را بخواهید (همچون بقای نسل و حفظ دین و آبرو و پاداش اخروی) و بخورید و بیاشامید تا آن گاه که رشته سپیده بامداد از رشته سیاه (شب) برایتان از هم جدا و آشکار گردد. سپس روزه را تا شب ادامه دهید».
عبدالله بن عمرو گفته است که پیامبر صلی الله علیه فرمود:” (وقت صلاه المغرب إذا غابت الشمس ما لم یسقط الشفق) [وقت نماز مغرب از غروب خورشید است تا زمانی که سرخی کنار آسمان ناپدید نشده است]”. مسلم آن را روایت کرده است.
هرگاه غروب خورشید متحققگشت، مستحب استکه درافطار شتابکرد. از سهل بن سعد روایت استکه پیامبر صلی الله علیه و سلم گفت:” لا یزال الناس بخیر، ما عجلوا الفطر [تا زمانیکه مردم در افطار شتاب میکنند، بر خیر هستند]”. بروایت بخاری و مسلم
از سلمان بن عامر روایت استکه پیامبر صلی الله علیه و سلم گفت:” إذا کان أحدکم صائما، فلیفطر علی التمر، فإن لم یجد التمر فعلی الماء، فإن الماء طهور [هرگاه یکی از شما روزه بود با خرما افطارکند، اگر خرما نبود با آب افطارکند، زیرا آب پاکیزه میباشد]”. بروایت احمد و ترمذی آن را “حسن وصحیح“ دانسته است. ازاین احادیث برمیآیدکه مستحب است پیش ازنماز مغرب افطارکرده و چون نماز خوانده شد، نیاز خویش را از غذا برآورده نمود.
والله تعالی اعلم
وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین