همچنانکه قبلاً ذکر گردید، عادت مبارک آن حضرت صلی الله علیه و سلم بر این شیوه استوار بود که در موسم حج، نزد سران قبایل رفته آنان را به اسلام دعوت میدادند؛ در رجب سال دهم بعثت نیز نزد قبایل رفته آنان را به اسلام دعوت دادند. در «عقبه» جایی که در حال حاضر «مسجد العقبه» در آنجا بنا شده است، چند نفر از قبیله «خزرج» را ملاقات کردند، نام و نسب آنان را پرسیدند، آنان گفتند: «خزرجی» هستیم، آن حضرت آنان را به اسلام دعوت دادند و آیاتی از قرآن مجید برای آنها تلاوت کردند. آنان رو به یکدیگر کرده گفتند: «مواظب باشید یهود در این امر از شما سبقت نگیرند» آنگاه همگی مشرف به اسلام شدند([۱])، آنها شش نفر بودند که اسامیشان عبارت است از:
- ابوالهیثم بن تیهان
- ابو امامه اسعد بن زراره اولین کسی از اصحاب که در سال اول هجری وفات نمود.
- عوف بن حارث در بدر وفات کرد.
- رافع بن مالک بن عجلان همان مقداری را که از قرآن تا آن موقع نازل شده بود، آنحضرت به او آموخت، درجنگ احد بهشهادترسید.
- قطب بن عامر بن حدیده در هرسه عقبات همراه بود.
- جابر بن عبدالله بن ریاب این صحابی غیر از صحابی مشهور، جابر بن عبدالله بن عمرو است، در غزوه بدر و غیره شرکت داشت([۲]).
[۱]– اینها نخستین کسانی از اهل مدینه بودند که مشرف به اسلام شدند. بعضی از مؤلفین، تذکرۀ اسلام آنها را تحت عنوان «بیعت عقبۀ اولی» ذکر کردهاند. این مسئله برای خوانندگان کتب سیره موجب اضطراب و تردید میشود، زیرا در کتابهایی مانند (مستدرک حاکم ۲/ ۶۲۴، ابن کثیر علی حاشیه فتح البیان ۹/ ۴۴۳) میخوانند که در بیعت عقبه اول دوازده نفر حضور داشتند، بنابر همین اختلاف روایت، بعضی از مصنفین سیرت تعداد افراد را در بیعت عقبه دوم دوازده نفر و بعضی ۷۳ نفر ذکر کردهاند، حال آنکه در حقیقت در آغاز، شش یا هشت نفر از اهل مدینه مشرف به اسلام شدند، واقعه قبول اسلام آنها به عنوان «بیعت عقبه اولی» معروف نیست، بلکه به عنوان «آغاز گرایش انصار به اسلام» است و در سال بعد که یازده یا دوازده نفر به محضر آن حضرت رسیدند، به آن «بیعت عقبه اولی» گفته میشود. (سیرت حلبیه)
حضرت عباده بن صامت به وضوح فرموده است: «کنا أحد عشر فی العقبه الأولى من العام المقبل» (مستدرک ۲/ ۶۲۴) در این روایت حضرت عباده «بیعت عقبۀ اولی» را در «العام المقبل» یعنی سال آینده ذکر کرده و گفته است: در آن یازده نفر شرکت داشتند، پس معلوم میشود کسانی که قبل از آن مسلمان شده بودند، ارتباطی با «بیعت عقبه اولی» ندارند.
کسانی که ابتدای اسلام انصار را با عنوان «بیعت عقبه اولی» ذکر کردهاند، قایل به سه بیعت عقبه هستند، یکی همین و دیگری آن بیعت عقبهای که در آن یازده یا دوازده نفر حضور داشتند و سوم آنکه تفاد و سه نفر در آنجا مشرف به اسلام شدند، و این هرسه واقعه را مربوط به سه سال که در موسم حج پیش آمده میدانند، و کسانی که ابتدای اسلام انصار را با عنوان «آغاز گرایش انصار به اسلام» ذکر کردهاند، آن بیعت عقبهای را که در آن یازده نفر حضور داشتند، به عنوان «بیعت عقبه اولی» و آنکه در آن هفتاد و سه نفر حضور داشتند، «بیعت عقبه ثانیه» ذکر کردهاند، رجوع شود به تاریخ خمیس ۱/ ۳۰۶، ۳۱۶، ۳۱۷ و زرقانی علی المواهب ۱/ ۳۶۲، ۳۶۷ (سلیمان ندوی).
[۲]– این وقایع در تمام کتب تاریخ مذکور اند، ما از زرقانی نقل کردهایم، زیرا که وی تمام روایات مختلف را در یک جا گردآوری کرده است. بعضی تعداد این افراد را هشت نفر ذکر کردهاند. ابن سعد در طبقات نوشته است: اسعد بن زراره و ابوالهیثم از قبل موجود بودند، (طبقات ۳/ ۲۲) واقدی مرقوم داشته که اسعد بن زراره قبل از این واقعه نزد آن حضرت صلی الله علیه و سلم به مکه رفته و ایمان آورد، بعضیها به جای ابوالهیثم بن تیهان نام عقبه بن عامر بن نابی را ذکر کردهاند و بعضی به جای جابر بن ریاب، عبادۀ بن صامت را نام بردهاند. (سلیمان ندوی)