آداب مفتی و مستفتی ۶

این موضوع بسیار طولانی است که سخن گفتن در پیرامون آن به درازا می کشد.
سخن را در مورد شرح حدیثی که ابوهریره رضی الله عنه روایت نموده از سر می گیریم، و می گوییم:
همه باید بدانند کسی که خود را مشغول به مسائلی نکند که در قرآن و سنت نیامده اند، بلکه تمام توان خود را بکار بگیرد تا قرآن و حدیث را بفهمد، و هدفش اطاعت امر رسول صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ باشد – چنین شخصی در واقع به گفتار پیامبر تمسک جسته و عمل نموده است.  کسی که اهتمام و  توجهش به فهم ما انزل اللّه نباشد، و مشغول به ایجاد صورت مسائل و مواردی باشد که امکان دارد اتفاق بیفتند و یا اصلاً اتفاق نیفتند و با تکلیف در پی اثبات دیدگاه شخصیش در جست و جوی جواب آنها باشد، بیم آن می رود که در مسیر مخالف قرآن و حدیث قرار گیرد، و امر پیامبر را ترک گوید و مرتکب نهی ایشان شود.  

باید دانست بسیاری از مسائل و جریاناتی که اصلی در کتاب و سنت ندارند و در زندگی ما اتفاق می افتند دلیلش عدم اطاعت ما از قرآن و سنت است، ما اوامر رسول را اطاعت نمی کنیم از منهیاتش باز نمی آییم، بدیهی است که گرفتار چنین حوادثی شویم، و از طرفی اگر شخصی بخواهد مطابق با دستورات شریعت عمل کند و از منهیات اجتناب کند حوادث مطابق با اصول کتاب و سنت اتفاق می افتد.

کسی که مطابق با هوا و هوس و امیال شخصی خود رفتار کند حوادث و جریانات بطور عموم مخالف با شریعت اتفاق می افتد که حلاّجی آنها نیز مطابق با اصول، کاری دشوار خواهد شد؛ بخاطر فاصله ی زیادی که با کتاب و سنت دارند. چکیده ی سخن این که: کسی که این رهنمود پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم را نصب العین خود قرار دهد و از دستورات پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم پیروی کند و از منهیات باز بیاید در دنیا و آخرت رستگار خواهد شد.

و کسی که خلاف امر پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم زندگی نمود، و بایافته های ذهنی خویش مشغول شد، آنچه را که خودش تشخیص داد، فقط همان را زیبا دید و دل بسته ی آن شد. همانند اهل کتاب است که با کثرت مسائل و مخالفت با انبیای الهی هلاک شدند، آگاه باشید که پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم امت خویش را از چنین امری برحذر داشته تا به چنین سرنوشتی دچار نشوند. پایان سخن علامه ابن رجب  رحمه اللّه تعالی.

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …