اسلام به این خاطر انسان را ترغیب و تشویق به خوف الهی مینماید، چون بیم از خدا، برای فرد و جامعه دارای ارزش است، چرا که بیم از خدا شجاعت و مردانگی و شهامت و روح حقگوییِ بدون صرفنظر و چشمپوشی را در انسان زنده میکند و این از بهترین و بزرگترین فضیلتهای بشری و نهایت آمال و آرزوی اوست. اگر انسانها حقگو باشند و مدافع عدالت و راستی، و عامل نشر و ابلاغ آن، باطل، متواری و از بین رفتنی است، همانند از بین رفتن تاریکی شب با نور و روشنائی روز. و این یکی از علامتها و نشانههای نصرت خداوند است که این آیه کریمه به آن اشاره دارد:
﴿ٱلَّذِینَ یُبَلِّغُونَ رِسَٰلَٰتِ ٱللَّهِ وَیَخۡشَوۡنَهُۥ وَلَا یَخۡشَوۡنَ أَحَدًا إِلَّا ٱللَّهَۗ وَکَفَىٰ بِٱللَّهِ حَسِیبٗا٣٩﴾ [الأحزاب: ۲۹].
«همان کسانی که پیامهای خدا را ابلاغ میکنند و از او میترسند و از هیچ چیز جز خدا بیم ندارند و خدا برای حسابرسی کفایت میکند».
کسانی از خدا میترسند که به همۀ سخنان گوش فرا میدهند و از نیکوترین و زیباترین آنها پیروی میکنند.
﴿فَذَکِّرۡ إِن نَّفَعَتِ ٱلذِّکۡرَىٰ ٩ سَیَذَّکَّرُ مَن یَخۡشَىٰ ١٠﴾ [الاعلی: ۹-۱۰].
«پس پند بده، اگر پند سودمند باشد، کسی که میترسد، به زودی پند گیرد».
﴿إِنَّمَا تُنذِرُ ٱلَّذِینَ یَخۡشَوۡنَ رَبَّهُم بِٱلۡغَیۡبِ وَأَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰهَ﴾ [فاطر: ۱۸].
«تو تنها کسانی را که از پروردگارشان در نهان میترسند و نماز برپا میدارند، هشدار میدهی».
﴿إِنَّمَا تُنذِرُ مَنِ ٱتَّبَعَ ٱلذِّکۡرَ وَخَشِیَ ٱلرَّحۡمَٰنَ بِٱلۡغَیۡبِۖ فَبَشِّرۡهُ بِمَغۡفِرَهٖ وَأَجۡرٖ کَرِیمٍ ١١﴾ [یس: ۱۱].
«بیم دادن تو، تنها کسی را سودمند است که کتاب حق را پیروی کند و از خدای رحمان در نهان بترسد، چنین کسی را به آمرزش و پاداش پرارزش مژده ده».
از دیگر آثار بیم از خدا آنست که انسان از ارتکاب و نزدیکی به گناه و عصیان محفوظ میماند و او از فسق و فجور و محرمات ایمن میشود، چرا که انسان هرگاه از خدا بترسد زبانش را از دروغ و غیبت و فتنهگری و مسخره و استهزاء محفوظ میدارد. و چشمش را از خیانت و قلبش را از بغض و قهر و فسق و کبر و نفاق و باقی صفات مذموم که خداوند متعال و اسلام، آن را نمیپسندد، بازمیدارد که اگر خوف خدا نمیبود انسان همیشه دامنگیر شرّ، و از لذائذ واقعی دنیا و آخرت محروم بود. از طرفی هم مصلحت را رعایت نمیکرد و ارزش و اعتباری برای خودش باقی نمیگذاشت.