به طور اختصاص احکام اجتماعی حج ذکر میشود:
۱- حج یک مسافرت سیاحتی است که جمع کثیری از افراد مسلمان باهم جمع میشوند، تا منافعی از خیر و برکت را که عاید ایشان میشود مشاهده کنند، خواه این منافع روحی باشد، خواه اقتصادی و یا سیاسی.
۲- حج موسم شناخت و آشناشدن قبیلهها و گروههای اسلامی باهم است و در یگانگی اهداف و وحدت هدف مورد نظر که خواستۀ تمام آنان و سرمایۀ حیات و علم و عمل است، بعضی از آنها از بعضی دیگر استفاده میبرند، از تبادل نظر و اختلاف آرای همدیگر و فرهنگهای متنوع و مختلف.
۳- مسلمانان ممکن است در مراسم حج قراردادهایی را جهت استفاده و بهرهیابی از علم و ادب و وسایل اقتصادی و غیره و هرچه که برای جامعه لازم است باهم ببندند و این قسمتی از احکام و اسرار حج است.
ما باید به زمین گسترده الهی نظر بیفکنیم و ببینیم که در جهان هیچ تجمع عظیمی و جلسه مهمی مانند گردهمایی و کنگره حج مفیدتر و پاکتر و پاکیزهتر نیست، که این را باید به تمامی جهانیان و کنفرانسها اعلام کنیم.
خداوند متعال کل مطالب را در سوره مبارکه حج اینچنین بیان داشته است:
﴿وَأَذِّن فِی ٱلنَّاسِ بِٱلۡحَجِّ یَأۡتُوکَ رِجَالٗا وَعَلَىٰ کُلِّ ضَامِرٖ یَأۡتِینَ مِن کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٖ ٢٧ لِّیَشۡهَدُواْ مَنَٰفِعَ لَهُمۡ﴾ [الحج: ۲۷-۲۸].
«در میان مردم برای ادای حج بانگ برآور، تا زائران پیاده و سوار بر هر شتر لاغری که از هر راه دوری میآیند، به سوی تو روی آورند تا شاهد منافع خویش باشند».