ورود صنعت چاپ به دنیای اسلام (۵)

در کتاب دومش بیان کرده بود که صدور فرمان تاسیس چاپخانه اثر خوبی بر طلبه های تلاشگر در علوم شرعی دارد، که توانایی مادی تهیه کتب را ندارند و عاملی است در جهت این که کتاب های نفیس را با قیمتی ارزان تهیه کنند و گفته بود که در نظر دارد ۵۰۰ نسخه از فرهنگ .ان قولی را چاپ کند. او صنعت چاپ را به فنی جدید و امری مفید که از مردم محجوب مانده است، معرفی کرده بود و روشی جدید برای نشر و تصحیح و نفع بردن مردم برشمرده بود.

سپس کتابش را با این بحث پایان داده بود که اقدام بزرگ منشانه وزیر اعظم و فتوای مفتی اعظم و شیخ الشیوخ به اجازه این کار، کاری نیک می شود تا مردم بدانند که این کار موافق شرع مبین است و این دستور و فتوا در اول همه ی کتاب ها چاپ خواهد شد.

شیخ الاسلام دولت عثمانی آن زمان عبدالله افندی بود و وزیر اعظم نیز ابراهیم پاشا بود، که نقش بزرگی در این کار داشت و به این خاطر بود که اولویت های او با اولویت های سلطان احمد که در آن هنگام پادشاه بود، در مورد ورود وسایل پیشرفته به کشور همخوانی داشت. و سلطان احمد پشتیبان سرسخت نو اندیشی بود، در حالی که بیشترین تاکید طبقه حاکم بر کارهای نظامی بود.

و در همان احوال ابراهیم متفرقه روشنگر ( آن گونه که محمد زاهد گل او را می نامد) توانست خلل و مشکلات جوانب دیگر را درک کند. و او پس از هشت سال زحمت کشیدن در نهایت توانست اولین چاپخانه رسمی مسلمین را در استانبول راه اندازی کند.

مقاله پیشنهادی

خودت تاریخ خود را بنویس

در شدت گرما و ساعتی قبل از نماز ظهر، در حرم نشسته بودم؛ دیدم پیرمردی …