میراث همسر

حالت های میراث همسر:
میراث همسر به دو بخش تقسیم میشود.
۱- همسر از شوهرش یک چهارم ارث می برد و این زمانی است که شوهر از او یا همسر دیگر فرع وارث نداشته باشد.
۲- همسر از شوهرش یک هشتم ارث می برد و این زمانی است که شوهر از او یا دیگری فرع وارث داشته باشد.
اگر همسران مردی بیش از یک عدد باشند، در سهم یک چهارم یا یک هشتم به صورت مساوی شریک هستند.
خداوند متعال می فرماید: «وَلَهُنَّ الرُّبُعُ مِمَّا تَرَکْتُمْ إِن لَّمْ یَکُن لَّکُمْ وَلَدٌ فَإِن کَانَ لَکُمْ وَلَدٌ فَلَهُنَّ الثُّمُنُ مِمَّا تَرَکْتُم مِّن بَعْدِ وَصِیَّهٍ تُوصُونَ بِهَا أَوْ دَیْنٍ» (نساء: ۱۲) «وبرای شما نصف ترکه همسران تان است، اگر آنها فرزندی نداشته باشند و اگر فرزندی داشته باشند یک چهارم ترکه از آن شماست. پس از انجام وصیتی که به آن سفارش کرده‌اند و بعد از ادای دین (آنها) است».
– هرکس دو همسر داشته باشد، یکی مسلمان و دیگری اهل کتاب، چون بمیرد، میراث وی برای همسر مسلمان خواهد بود و چیزی از میراث به همسری که اهل کتاب است تعلق نمی گیرد. چراکه اختلاف دین مانع میراث بردن می شود.
مثال۱:شخصی که بمیرد و وارث وی همسر، مادر و عموی حقیقی اش باشد، میراث هریک چنین خواهد بود: همسر: یک چهارم؛ مادر: یک سوم؛ و عموی حقیقی: باقی ترکه را به تعصیب به ارث می برد.
مثال۲: شخصی که بمیرد و وارثان وی همسر و پسرش باشد، میراث هریک چنین است: همسر: یک هشتم؛ پسر: باقی ترکه را به تعصیب به ارث می برد.
مثال۳: شخصی که بمیرد و وارثان وی سه همسر و یک دختر و یک پسر باشد میراث هریک چنین خواهد بود: همسران: یک هشتم؛ و باقی ترکه برای پسر و دختر خواهد بود به این صورت که: «لِلذَّکَرِ مِثْلُ حَظِّ الأُنثَیَیْنِ» (نساء: ۱۱) «سهم پسر، چون سهم دو دختر است».

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …