معنای صراط المستقیم

امام ابوجعفر طبری می گوید: تمام مفسران اجماع دارند که «صراط المستقیم» همان راهِ واضح و روشنی است که در آن هیچ کجی نیست، این قول تمام عربهاست…

و جریربن عطیه خطفی در این مورد چنین سروده است:

أمیر المؤمنین على صراط
إذا اعوج الموارد مستقیم
(طبری۱۷۰/۱ص۲۶)

امیرالمؤمنین علیه السلام چنان بر راه راست است که اگر تازه واردان راه، منحرف شوند باز هم بر راه راست است…

ابن کثیر گوید: شواهد در این مورد بسیار است و عربها واژه ى  «صراط» را به هر قول و عملی که به راستی یاکجی توصیف شود، به کار برده اند و راه راست با راست بودن آن و راه کج را با کج بودنش به «صراط» توصیف کرده اند. و منظور از «صراط المستقیم» دین اسلام است…

در حدیثی بسیار زیبا وبا مفهوم ذکر شده است:

عن النواس بن سمعان عن رسول الله صلى الله علیه وسلم قال ضرب الله مثلا صراطا مستقیما وعلى جنبتی الصراط سوران فیهما أبواب مفتحه وعلى الأبواب ستور مرخاه وعلى باب الصراط داع یقول یا أیها الناس أدخلوا الصراط جمیعا ولا تعوجوا وداع یدعو من فوق الصراط فإذا أراد الإنسان أن یفتح شیئا من تلک الأبواب قال ویحک لا تفتحه فإنک إن تفتحه تلجه فالصراط هو الإسلام والسوران حدود الله والأبواب المفتحه محارم الله وذلک الداعی على رأس الصراط کتاب الله والداعی من فوق الصراط واعظ الله فی قلب کل مسلم
(صحیح،صحیح الجامع ش/۳۸۸۷و مسند احمد۱۸۲/۴)

🌱 نواس بن سمعان گوید: رسول الله صلى الله علیه وسلم فرمود: (پروردگار برای صراط مستقیم مثالی زده است. بدین گونه که در دو طرف آن دو دیوار است که در هر یک درهایی گشوده و پرده کشیده است و بر سر در صراط دعوتگری است که می گوید: هان ای مردم! همگی در صراط داخل شوید و منحرف نشوید و دعوتگر دیگری از بلندای صراط دعوت می کند و هرگاه انسانی بخواهد یکی از آن درها را بگشاید می گوید: وای بر تو! آن را باز نکن، که اگر باز کنی قطعاً وارد آن می شوی). در حقیقت صراط اسلام است دو دیوار حدود الهی و درهای باز محرمات پروردگار است و دعوتگر، قرآن است و دعوتگری که بر بلندای صراط قرار دارد، پند و تذکر دهنده ى پروردگار در قلب تک تک مسلمانان است…

مقاله پیشنهادی

فضیلت سفارش به قرآن

عَنْ طَلْحَهَ ابْنِ مُصَرِّفٍ قَالَ: سَأَلْتُ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ أَبِی أَوْفَى: آوْصَى النَّبِیُّ صلی الله …