محرمات نکاح

ایمان داریم که ازدواج با مادران، دختران، خواهران، عمه‏ها، خاله‏ها، دختران برادر، دختران خواهر، مادر زن، دختر همسر در صورتی که با مادرش آمیزش کرده باشد، نامادری، جمع میان دو خواهر و میان زن و عمه و خاله‏اش حرام است.

همچنین ایمان داریم که هر آنچه که با نسب حرام می‏شود با شیردادن نیز حرام می‏گردد، بنابراین مادر و خواهر شیری و به طور خلاصه هر زنی که با نسب حرام می‏شود مانند آن با شیر دادن نیز حرام می‏گردد.

خداوند می‏فرماید:

﴿حُرِّمَتۡ عَلَیۡکُمۡ أُمَّهَٰتُکُمۡ وَبَنَاتُکُمۡ وَأَخَوَٰتُکُمۡ وَعَمَّٰتُکُمۡ وَخَٰلَٰتُکُمۡ وَبَنَاتُ ٱلۡأَخِ وَبَنَاتُ ٱلۡأُخۡتِ وَأُمَّهَٰتُکُمُ ٱلَّٰتِیٓ أَرۡضَعۡنَکُمۡ وَأَخَوَٰتُکُم مِّنَ ٱلرَّضَٰعَهِ وَأُمَّهَٰتُ نِسَآئِکُمۡ وَرَبَٰٓئِبُکُمُ ٱلَّٰتِی فِی حُجُورِکُم مِّن نِّسَآئِکُمُ ٱلَّٰتِی دَخَلۡتُم بِهِنَّ فَإِن لَّمۡ تَکُونُواْ دَخَلۡتُم بِهِنَّ فَلَا جُنَاحَ عَلَیۡکُمۡ وَحَلَٰٓئِلُ أَبۡنَآئِکُمُ ٱلَّذِینَ مِنۡ أَصۡلَٰبِکُمۡ وَأَن تَجۡمَعُواْ بَیۡنَ ٱلۡأُخۡتَیۡنِ إِلَّا مَا قَدۡ سَلَفَۗ إِنَّ ٱللَّهَ کَانَ غَفُورٗا رَّحِیمٗا ٢٣﴾ [النساء: ۲۳].

‏«خداوند بر شما حرام نموده است ازدواج با مادرانتان، دخترانتان، خواهرانتان، عمّه‌هایتان، خاله‌هایتان، برادرزادگانتان، خواهرزادگانتان، مادرانی که به شما شیر داده‌اند، خواهران رضاعیتان، مادران همسرانتان، دختران همسرانتان از مردان دیگر که تحت کفالت و رعایت شما پرورش یافته و با مادرانشان همبستر شده‌اید، ولی اگر با مادرانشان همبستر نشده باشید، گناهی (در ازدواج با چنین دخترانی) بر شما نیست، همسران پسران صلبی خود، و (بالاخره این که) دو خواهر را با هم جمع آورید، مگر آنچه گذشته است (که با ترک یکی از آن دو خواهر، قلم عفو بر این کار که در زمان جاهلیّت واقع شده است، کشیده خواهد شد). بی‌گمان خداوند بسی آمرزنده است (و گذشته را نادیده می‌گیرد، و) مهربان است (و در آنچه برایتان وضع می‌کند حال شما را مراعات می‌دارد)».‏

و می‏فرماید:

﴿وَلَا تَنکِحُواْ مَا نَکَحَ ءَابَآؤُکُم مِّنَ ٱلنِّسَآءِ إِلَّا مَا قَدۡ سَلَفَۚ إِنَّهُۥ کَانَ فَٰحِشَهٗ وَمَقۡتٗا وَسَآءَ سَبِیلًا ٢٢﴾ [النساء: ۲۲].

«‏و با زنانی ازدواج نکنید که پدران شما با آنان ازدواج کرده‌اند. چرا که این کار، عمل بسیار زشتی است و (در پیش خدا و مردم) مبغوض بوده و روش بسیار نادرستی است‌؛ مگر آنچه گذشته است (و در زمان جاهلیّت بوده است که مورد عفو خدا قرار می‌گیرد)».‏

حدیث ابوهریره از پیامبر صلی الله علیه و سلم به حرمت جمع میان زن و عمه و خاله‏اش اشاره می‏فرماید:

«لَا یُجْمَعُ بَیْنَ الْمَرْأَهِ وَعَمَّتِهَا وَلَا بَیْنَ الْمَرْأَهِ وَخَالَتِهَا». [رواه البخاری].

«جمع بین زن و عمه و خاله‏اش درست نیست». [بخاری].

و حدیث عایشه به تثبیت این قاعده اشاره می‏فرماید که هر آنچه که با نسب حرام باشد با شیرخوارگی هم حرام می‏گردد:

«أَنَّ رسول‏الله  صلی الله علیه و سلم کَانَ عِنْدَهَا وَأَنَّهَا سَمِعَتْ صَوْتَ رَجُلٍ یَسْتَأْذِنُ فِی بَیْتِ حَفْصَهَ فَقَالَتْ یَا رسول‏الله هَذَا رَجُلٌ یَسْتَأْذِنُ فِی بَیْتِکَ  فَقَالَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و سلم أَرَاهُ فُلَانًا لِعَمِّ حَفْصَهَ مِنْ الرَّضَاعَهِ فَقَالَتْ عَائِشَهُ لَوْ کَانَ فُلَانٌ حَیًّا لِعَمِّهَا مِنْ الرَّضَاعَهِ دَخَلَ عَلَیَّ فَقَالَ رسول‏الله صلی الله علیه و سلم نَعَمْ إِنَّ الرَّضَاعَهَ تُحَرِّمُ مَا یَحْرُمُ مِنْ الْوِلَادَهِ». [رواه البخاری].

«پیامبر صلی الله علیه و سلم نزد عایشه بود که صدای مردی را شنید که اجازه‏ی ورود به خانه‏ی حفصه را می‏خواهد، پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: فکر می‏کنم فلانی باشد ـ‏عموی شیری حفصه‏ـ عایشه گفت: اگر فلانی زنده بود -‏عموی شیری عایشه‏- آیا وارد شدنش بر من جایز بود؟ پیامبر فرمود: بله، هر چه با نسب حرام شود با شیرخوارگی هم حرام می‏گردد». [مسلم و بخاری].

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …