سوره ى بقره (فضیلت سوره در پرتو روایات)

بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

به نام پروردگار (بسیار) بخشنده بخشایشگر

پروردگارا! آسان بنما و یاری ام کن، در اتمام ترجمه تفسیر ابن کثیر ،ای کریم!

عن أبی هریره رضی الله عنه أن رسول الله صلى الله علیه وسلم قال لا تجعلوا بیوتکم قبورا فإن البیت الذی تقرأ فیه سوره البقره لا یدخله الشیطان

(احمد۲۸۴/۲، تحفه الاحوذی۱۸۰/۸، النسایی فی الکبری۱۳/۵)صحیح است

ابوهریره رضی الله عنه می گوید: رسول الله صلى الله علیه وسلم فرمود: (خانه هایتان را به گورستان تبدیل نکنید، زیرا شیطان به خانه ای که در آن سوره ى بقره تلاوت شود، داخل نمی شود.)

عبدالله بن مسعود رضی الله عنه گوید: شیطان از خانه ای که صدای تلاوت سوره ى بقره از آن به گوش برسد، فرار می کند.)
نسائی در «الیوم واللیله» روایت کرده است. (نسایی فی الکبری۲۴۰/۶۰)
و حاکم در المستدرک تخریج کرده است و سپس می گوید: إسناد آن صحیح است و آن را تخریج نکرده اند…(الحاکم۲۶۰/۲)

و ابن مسعود رضی الله عنه می گوید: در هر خانه ای که سوره ى  بقره تلاوت شود، شیطان در حالی که باد از او خارج می شود، از آن خانه فرار می کند.

شعبی روایت می کند که عبدالله بن مسعود رضی الله عنه  می گفت: هر کس ده آیه از سوره ى بقره را در شب بخواند، در آن شب شیطان وارد آن خانه نمی شود: چهار آیه از اول آن، آیه ى  کرسی و دو آیه ى بعد از آن و سه آیه از آخر آن)…

و در روایتی دیگر آمده: در آن شبانه روز شیطان به او و خانواده اش نزدیک نمی شود و به آن فرد چیز ناخوشایندی نخواهد رسید، و بر هر فرد بیهوشی خوانده شود به هوش می آید)…

(دارمی۳۲۲/۲ص۲۸)

سهل بن مسعود رضی الله عنه  گوید: پیامبر صلى الله علیه وسلم – فرمود: (هر چیز قله و کوهانی دارد و کوهان قرآن سوره ى بقره است. و هر کس آن را در یک شب بخواند تا سه شب شیطان وارد خانه ى او نمی شود، و هر کس روز آن را بخواند، شیطان تا سه روز وارد خانه ى او نمی شود). این روایت را طبرانی، ابوحاتم، ابن حبان در صحیح و ابن مردویه تخریج کرده اند.(آلبانی آنرا ضعیف دانسته)

ابوهریره رضی الله عنه می  گوید: رسول الله صلى الله علیه وسلم می خواست به گروهی که شمار آنان زیاد بود، مأموریت جهادی بدهد، لذا از آنان خواست که قرآن بخوانند، هر کس هر چه از قرآن بلد بود می خواند، در همین بین فردی را که از همه سن و سال کمتری داشت آوردند، فرمود: فلانی، از قرآن چه سوره های حفظ داری؟ گفت: فلان سوره، فلان سوره و سوره ى بقره. پیامبر صلى الله علیه وسلم پرسید: آیا سوره بقره را حفظ داری؟ گفت: آری. فرمود: برو تو امیر اینها هستی! مردی از میان آن گروه گفت: سوگند به الله هیچ چیز مرا از حفظ سوره ى بقره باز نداشت، جز آن که ترسیدم نتوانم آن را نگهدارم و حق آن را اداء کنم. پیامبر صلى الله علیه وسلم  فرمود: قرآن را یاد بگیرید و تلاوت کنید، چرا که مثال قرآن برای کسی که آن را یاد گیرد و تلاوت و به آن عمل کند، همانند: (پوستی پر از مشک عنبر و سرآن بسته است). این لفظ ترمذی است و می گوید: حسن است و به صورت مرسل روایت کرده است. والله اعلم
(تحفه الاحوذی۱۸۶/۸، نسایی فی الکبری۲۲۷/۵، ابن ماجه۷۸/۱)

حدیثی با مفهوم در مورد فضیلت خواندن سوره بقره

از اسیدبن حضیر روایت است که در یکی از شبها، در حالی که اسب اش در نزدیکی او بسته بود، سوره بقره را تلاوت می کرد. ناگهان، اسب شروع به دست و پا زدن کرد. اسید، سکوت کرد. اسب نیز آرام گرفت. او دوباره شروع به تلاوت نمود. اسب نیز شروع به دست و پا زدن کرد. دوباره اسید سکوت کرد و اسب نیز آرام گرفت سرانجام از تلاوت منصرف شد. چون پسرش یحیی نزدیک اسب بود، ترسید که اسب به فرزندش آسیبی برساند. و هنگامی که فرزندش را از آنجا دور ساخت، سرش را به سوی آسمان، بلند کرد تا اسب را نبیند. صبح که شد، ماجرا را برای پیامبر صلى الله علیه وسلم  بازگو نمود. پیامبر  صلى الله علیه وسلم فرمود: «ای فرزند حضیر! (چه خوب بود! به تلاوت ادامه می دادی!» اسید گفت: ای رسول الله ! یحیی نزدیک آن بود. ترسیدم او را لگد مال کند. بدین جهت، سرم را بلندکردم و بسوی فرزندم رفتم. و آن گاه که بسوی آسمان نگاه کردم، چیزی شبیه سایبان دیدم، چیزهایی همانند چراغ در آن وجود داشت. لذا بیرون رفتم تا آنها را نبینم. رسول الله صلى الله علیه وسلم  فرمود: آیا می دانی که آنها چه بودند؟ گفت: خیر. فرمود: آنان، ملائکه بودند که بخاطر صدای تلاوت تو، نزدیک آمده بودند. واگر به قرائت ادامه می دادی، تا صبح آن جا می ماندند و مردم می توانستند آنان را ببینند…

(فتح الباری۶۸۰/۸ص۲۹)

این روایت را امام، عالم، ابوعبید، قاسم بن سلام به همین الفاظ در کتاب فضائل قرآن روایت کرده است. «والله اعلم»

مقاله پیشنهادی

فضیلت سفارش به قرآن

عَنْ طَلْحَهَ ابْنِ مُصَرِّفٍ قَالَ: سَأَلْتُ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ أَبِی أَوْفَى: آوْصَى النَّبِیُّ صلی الله …