سقط جنین

آیا سقط جنین حرام است جنینی که بعد از گرفتن آزمایش و سونو گرافی و بقیه مراحل پزشکی جنینی ناقص تشخیص داده شده و بعد از تولد یک فرد ناقص  الخلقه میباشد

الحمدلله،

سقط جنین دو حالت دارد:

۱- اگر سقط بعد از چهار ماهگی ( یعنی ۱۲۰ روز از شکل گیری جنین) باشد، در اینصورت سقط آن جنین به هر علتی باشد، چه سالم باشد و چه ناقص حرام است.

۲- اما اگر قبل از چهار ماهگی باشد یعنی هنوز روح در جسم جنین دمیده نشده است، در اینصورت چنانکه جنین مرضی لاعلاج بگیرد و یا خطر مرگ مادر را تهدید کند، سقط آن جایز است.

شیخ سعد الحمید گوید:”در مورد سقط جنین، برخی از علما با در نظر گرفتن شروط زیر آنرا جایز دانسته اند:

۱- اولا نباید روح در جنین دمیده شده باشد، یعنی سقط باید قبل از چهار ماهگی آن باشد.

۲- بایستی در سقط جنین ضرورتی باشد؛ مانند خلقت ناقص یا مرضهای لاعلاج یا خطری که جان مادر را تهدید نماید. و البته باز هم افضل آنست که انسان به خدا توکل کند و بر آن صبر نماید.”(یعنی در غیر ضرورت به هیج وجه جایز نیست حتی قبل از چهار ماهگی)(منبع: الإسلام سؤال وجواب)

اما اگر چهار ماه از شکل گیری جنین گذشت سقط جنین فقط در یک حالت جایز است و آنهم خطر مرگ برای مادر:

“چنانکه جنین ناقصی بر آن صدو بیست روز بگذرد و روح در وی دمیده شود، در اینصورت سقط آن به هر دلیلی ولو نقص وی جایز نیست، مگر اینکه حیات مادر را به خطر بیاندازد، زیرا جنین بعد از آن زمان در او روح دمیده می شود و او دیگر صاحب نفس مستقلی است، و لازمست که از او صیانت و محافظت شود، حال آن جنین سالم باشد یا دارای آفات و امراضی باشد، یا اینکه به مصیبتی گرفتار شود و فرق نمی کند که امید بهبودی در او یافت شود یا خیر، زیرا الله سبحانه و تعالی برای هر خلقتی حکمتی قرار داده است که مردم از آن بی خبرند و الله تعالی آگاهتر است که چه چیزی به مصلحت خلقش است، چنانکه می فرماید: ‏: {ألا یعلم من خلق وهو اللطیف الخبیر} الملک/۱۴٫‎ ‎یعنی: آیا آن کسی که موجودات را آفریده از حال آنها آگاه نیست؟! در حالی که او (از اسرار دقیق) باخبر و آگاه است!”( من کتاب أحکام الجنین فی الفقه الإسلامی لعمر بن محمد بن إبراهیم غانم).

بنابراین اگر پزشک تشخیص بدون خطایی دهد که جنین دارای مرض تالاسمی است، بنا به فتوای برخی از علما جایز است که قبل از چهارماهگی جنین را سقط کرد ولی بعد از چهار ماهگی به هیج وجه جایز نیست مگر خطر مرگ برای مادر باشد.

والله اعلم

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …