روزه‏ ی سنت

بعضی از روزهایی که روزه گرفتن در آنها سنت است عبارتند از: شش روز از شوال، روز عرفه، روز عاشورا و یک روز قبل و بعد از آن، ایام‏البیض (سیزده، چهارده و پانزدهم هر ماه)، دوشنبه‏ها و پنجشنبه‏ها و یک روز در میان برای کسی که توانایی دارد.

ابوایوب انصاری می‏گوید: رسول خدا صلی الله علیه و سلم فرمود:

«مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ کَانَ کَصِیَامِ الدَّهْرِ». [رواه مسلم].

«کسی که ماه رمضان و بدنبال آن شش روز از ماه شوال را روزه بگیرد مانند اینست که یک سال کامل روزه گرفته باشد». [مسلم].

از ابن‏عباس روایت شده است که گفت: پیامبر را ندیدم که بر روزه‏ی روزی مانند عاشورا و روزه‏ی ماهی مانند رمضان مواظبت داشته باشد. [بخاری و مسلم].

از ابوهریره روایت شده است که: دوست و خلیلم مرا به سه چیز توصیه کرده است: روزه‏ی سه روز در هر ماه، دو رکعت نماز ضحی و یک رکعت نماز وتر قبل از اینکه بخوابم. [بخاری و مسلم].

ابی‏قتاده می‏گوید در مورد یک روز روزه و یک روز افطار از حضرت صلی الله علیه و سلم سؤال شد؟ حضرت صلی الله علیه و سلم فرمود: این روزه‏ی برادرم داوود است، و در مورد روزه‏ی دوشنبه از حضرت پرسیده شد؟ فرمود: روزی است که در آن به دنیا آمدم و در آن مبعوث شدم و در آن قرآن نازل گشت. سپس فرمود: سه روز روزه گرفتن از هر ماهی مانند روزه گرفتن تمام سال است، از پیامبر درباره‏ی روزه‏ی روز عرفه سؤال شد فرمود: گناهان سال گذشته و سال جاری را از بین می‌برد و درباره‏ی روزه‏ی روز عاشورا از او سؤال شد فرمود: گناهان سال گذشته را از بین می‌برد. [مسلم].

در روایت دیگر می‏فرماید: «لاَ صَامَ مَنْ صَامَ الدَّهْرَ، صَوْمُ ثَلاَثَهِ أَیَّامٍ صَوْمُ الدَّهْرِ کُلِّهِ». [رواه البخاری].

«کسی که همه‏ی سال روزه بگیرد روزه نگرفته بلکه روزه‏ی همه‏ی سال سه روز روزه گرفتن در هر ماه است». [بخاری].

در حدیثی دیگر خطاب به عبدالله بن عمرو بن عاص می‏فرماید:

«لاَ صَوْمَ فَوْقَ صَوْمِ دَاوُدَu شَطْرَ الدَّهْرِ، صُمْ یَوْمًا، وَأَفْطِرْ یَوْمًا». [متفق علیه].

«بیشتر از روزه‏ی داوود روزه‏ای وجود ندارد، روزه‏ی او نصف سال بود. یک روز روزه بگیر و یک روز افطار کن». [مسلم و بخاری].

در حدیث دیگر‏ی می‏فرماید:

«أَحَبُّ الصِّیَامِ إِلَى اللَّهِ صِیَامُ دَاووُدَ وَ أَحَبُّ الصَّلاهِ إِلِیَ اللهِ صَلاهُ داوود کَانَ یَنَامُ نِصْفَ اللَّیْلِ وَیَقُومُ ثُلُثَهُ وَیَنَامُ سُدُسَهُ وَیَصُومُ یَوْمًا وَیُفْطِرُ یَوْمًا». [متفق علیه].

«بهترین روزه روزه‏ی داوود است و بهترین نماز نماز داوود است، نیمی از شب می‏خوابید و یک سوم آن بیدار می‏ماند و یک ششم باقیمانده را نیز می‏خوابید، یک روز روزه می‏گرفت و یک روز افطار می‏کرد». [بخاری و مسلم].

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …