توسل ممنوع

متوسل شدن به چیزی که در شریعت به عنوان وسیله قرار داده نشده است را توسل ممنوع و ناجایز گویند، و انواع مختلفی دارد که خطر بعضی از آنها از دیگری بیشتر است. که از آن جمله:
۱٫ توسل نمودن به الله تعالی به وسیله دعای شخص مرده و غایب و درخواست فریادرسی، رفع نیاز، گشایش سختی و نارحتی و مانند اینها از آنها. این نوع از شرک اکبر می باشد و شخص را از امت اسلام خارج می کند.

۲٫ توسل نمودن به سوی خدا به وسیله انجام عبادات نزد قبور و ضریحه با درخواست کردن از خدا نزد آنها (واسطه نمودن صاحبان قبور و مردگان) و تعمیر کردن و قراردادن چراغها و پرده ها و مانند آن بر آنها. و این نوع شرک است که منافی کمال توحید می باشد.

۳٫ توسل به خداوند به وسیله جاه و مقام انبیاء و صالحان و نزد خداوند، مثلا فرد دعای خویش را مستقیما متوجه الله تعالی می کند ولی او را به حق یکی از انبیا یا اولیا قسم می دهد و مثلا می گوید:(خداوندا به حق پیامبر صلی الله علیه وسلم مریضم را شفا بده)البته این نوع توسل حرام است زیرا این نوع توسل در زمان پیامبر صلی الله علیه وسلم و اصحاب رضی الله عنهم وجود نداشته و اگر این نوع توسل (یعنی توسل به جاه و مقام اولیاء و انبیاء) جایز می بود، قطعا پیامبر صلی الله علیه وسلم بدان ارشاد می نمود یا اینکه صحابه رضی الله عنهم بعد از وفات پیامبر صلی الله علیه وسلم هنگام دعاهایشان به جاه و جلال پیامبر صلی الله علیه وسلم متوسل می شدند، ولی آنان هرگز چنین توسلی را انجام ندادند و این بمعنای ناجایز بودن این نوع توسل است و بعبارتی از جمله بدعتهای ایجاد شده است. زیرا توسلی است که خداوند آن را تشریع نکرده و به آن اجازه نداده است. الله تعالی می فرماید:«آللَّهُ أَذِنَ لَکُمْ» یونس ۵۹٫ «آیا خداوند به شما اجازه داد». همچنین جاه و منزلت صالحین نزد خداوند برای خود آنها نافع است کما اینکه الله تعالی می‌فرماید: «وَأَنْ لَیْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَی» نجم ۳۹٫ «و برای انسان جز آنچه سعی و تلاش نموده است نمی باشد». این نوع توسل در زمان پیامبر صلی الله علیه وسلم  و صحابه معروف نبوده است. نص بر منع و تحریم آن از اهل علم وجود دارد.

امام ابوحنیفه رحمه الله می فرماید:«یکره أن یقول الداعی: أسألک بحق فلان أو بحق أولیائک ورسلک أو بحق البیت الحرام والمشعر الحرام» «ناپسند می دانم از اینکه دعا کننده بگوید: خداوندا از تو به حق فلان یا بحق دوستانت و پیامبرانت یا به حق بیت الله الحرام و مشعر الحرام از تو درخواست می کنم».

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …