اجتهاد، اتباع، تقلید (۲)

هرگاه یک مسلمان روشنفکر و اهل مطالعه متوجه شد مذهبش برخلاف قران وحدیث استچه باید بکند؟

فرض می‌کنیم یک مسلمان در حدود بیست سال تمام عمر خود را در مطالعه کتابهای اسلامی گذرانده و به مذهب حنفی عمل نموده قرآن را خوانده و نظرش بر این آیه افتاده که:(أَمْ نَجْعَلُ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ کَالْمُفْسِدِینَ فِی الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِینَ کَالْفُجَّارِ) ص: ٢٨ آیا کسانی را که ایمان می‌آورند و کارهای شایسته انجام می‌دهند، همچون تباهکاران بشمار آوریم؟ و یا اینکه پرهیزکاران با بزهکاران را برابر داریم.
و این حدیث صحیح را هم خوانده که: «لا یقتل مسلم بکافر»[۱] مسلمان در مقابل کافر کشته نمی‌شود.
و در مذهب حنفی این بحث را نیز خوانده که مسلمان در مقابل کافر کشته می‌شود.
به نظر شما این فرد باید چکار کند؟
آیا از قرآن و حدیث اعراض نماید، همان دو چیزی که اگر کسی آنها را رد کرد کافر می‌شود؟ و این دو اصلی که خداوند از مخالفتشان همه را بر حذر داشته و خداوند دستور داده هر گاه اختلاف کردید به این دو بر گردید و این را شرط ایمان قرار داده و فرموده:

(فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِی شَیْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن کُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ) [۲] «و اگر در چیزی اختلاف داشتید آن را به خدا (با عرضه قرآن) و پیغمبر او (با رجوع به سنت نبوی) بر گردانید اگر به خدا و روز رستاخیز ایمان دارید».
فرض می‌کنیم یک نفر شافعی مذهب، صحیح مسلم جلد (۴) صفحه (۴۸) با شرح امام نووی را باز می‌کند و در آن می‌خواند: «عن جابر بن سمره(رض) ان رجلاً سال رسول الله(صلی الله علیه وسلم) أأتوضا من لحوم الغنم؟ قال: ان شئت فتوضا و ان شئت فلا توضا، قال: اتوضا من لحوم الابل؟ قال: نعم فتوضا من لحوم الابل …. » جابر بن سمره روایت می‌کند: مردی از رسول الله(صلی الله علیه وسلم) پرسید: آیا از (خوردن) گوشت گوسفند وضو بگیرم؟ پیامبر(صلی الله علیه وسلم) فرمود: مختار هستی که وضو بگیری یا نگیری، مرد سائل پرسید: آیا از (خوردن) گوشت شتر وضو بگیرم؟ پیامبر(صلی الله علیه وسلم) فرمود: بله از گوشت شتر وضو بگیر …
اکنون که مذهب تو شافعی است و خوردن گوشت شتر در مذهب شافعی ناقض وضو نیست و این حدیث در نقض وضو با خوردن گوشت شتر صراحت دارد، حالا چکار می‌کنی؟
آیا خود را به کری و کوری می‌زنی تا حدیث را نشنوی و نبینی؟ و به همین راحتی حدیث را رد می‌کنی، در صورتی که این حدیث همان پیامبر(صلی الله علیه وسلم) است که خداوند دستور داده در صورت اختلاف فقط وی را حکم قرار دهید و مخالفت رسول را نکنید و این حدیث از نظر صحت هیچ ایرادی در آن نیست. این حدیث در صحیح مسلم آمده و از نظر دلالت و معنی خیلی واضح و روشن است و با صراحت تمام واجب بودن وضوء را از خوردن گوشت شتر ثابت می‌کند، تا جائی که امام نووی در شرح مسلم جلد (۴) صفحه (۴۹) با صراحت بیان می‌کند که این مذهب از نظر دلیل قویتر است. این همان چیزی است که ما از مردم می‌خواهیم و دوست نداریم مردم را وادار به کاری کنیم که خارج از توانشان است و آنان را در مشقت و زحمت بیندازیم.

ما کاملاً مذاهب را رد نمی‌کنیم بلکه تقلید و تعصب را رد می‌کنیم و این دو همان چیزی است که ائمه اربعه و مجتهدین در گذر زمان بر (رد تقلید و تعصب) آن همصدا بوده‌اند.
[۱]- روایه البخاری و غیره.
[۲]- نساء (۵۹).
کل کتاب اجتهاد تقلید اتباع را درکانال گذاشتیم لاتنسونا من صالح دعاءڪم.

مقاله پیشنهادی

شبهه مخالفان حدیث و آیه «در کتاب هیچ چیز را فرو نگذاشته‌ایم»

یکی دیگر از شبه‌هایی که مطرح می‌کنند فهم آن‌ها از فرموده‌‌ی خداوند و این آیه …