آیا دیالیز روزه را فاسد می کند؟

بیمارانی که کلیه هایشان از کار می افتد مجبور به عمل دیالیز می شوند، دیالیز بدین صورت است که با یک دستگاه دو یا سه بار در هفته، خون بیمار تصفیه می شود، طوری که همه ی خون بیمار از طریق یک لوله پس از تصفیه خارج کرده می شود و در داخل دستگاه کلیه ی مصنوعی به آن مواد تصفیه کننده اضافه می کنند.

اگر این عمل برای بیمار دیالیزی انجام نگیرد زندگی اش در معرض خطر قرار می گیرد، زیرا کلیه هایش از کار افتاده است و این عمل برایش ضروری می باشد، پس سوال ما از شما این است: آیا عمل دیالیز و تصفیه خون کلیه، بر روزه تأثیر دارد؟ با توجه به این که عمل دیالیز برایش ضروری است و از طرفی خوردن روزه و قضای آن برای او سخت است. خواهشمندیم مسئله ی مذکور را توضیح دهید. الله تعالی به شما پاداش نیکو عطا بفرماید.

 

الحمدلله،

نامه ای برای مدیر بیمارستان تخصصی ملک فیصل به شماره ی ۱۷۵۶/۲ در تاریخ۱۴/۸/۱۴۰۶ و همچنین نامه ای به مدیر بیمارستان نیروهای مسلّح ریاض به شماره ۱۷۵۷/۲ در تاریخ ۴/۸/۱۴۰۶ فرستادیم، در این نامه ها از مدیران این بیمارستان ها درباره ی کار دیالیز و به کار رفتن مواد شیمیایی در آن توضیح خواستیم و پرسیدیم که آیا این عمل نوعی تغذیه می باشد؟

پاسخ آن ها طی نامه ای به شماره ی ۵۶۹۳ در تاریخ ۲۷/۸/۱۴۰۶ و نامه ای دیگر به شماره ی ۱۰/۷۸۰۷۱۶ در تاریخ ۱۹/۸/۱۴۰۶ بدستمان رسید که مضمونشان چنین است:

کار دیالیز عبارت است از اخراج خون از جسم بیمار به داخل دستگاه، این دستگاه اقدام به تصفیه ی خون بیمار می کند و سپس آن را به جسمش بر می گرداند. این کار با اضافه شدن برخی مواد شیمیایی و غذایی از جمله قند و املاح به خون، به طور کامل انجام می شود.

انجمن دایمی پس از قرائت توضیحات و آگاهی کامل از کار دیالیز، فتوایش را چنین صادر کرد: دیالیز روزه را فاسد می کند.

 

وبالله التوفیق، وصلی الله علی نبینا محمد و آله وصحبه وسلم

 

فتاوای انجمن دایمی مباحث علمی و افتا (۱۰/۱۸۹- ۱۹۱)

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …